Észak-Korea valószínűleg újabb rakétakísérlettel próbálkozott, sikertelenül

2022. március 16. – 05:55

Észak-Korea valószínűleg újabb rakétakísérlettel próbálkozott, sikertelenül
Kim Dzsongun észak-koreai vezető megtekint egy építkezést – Fotó: KCNA / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Észak-Korea feltehetően újabb rakétakísérlettel próbálkozott szerda reggel, de az sikertelenül végződött, idézi az MTI a dél-koreai hadsereget és a japán médiát.

Japán védelmi minisztériumi forrásra hivatkozva a tokiói sajtó jelentette először, hogy Phenjan feltehetőleg ismét fellőtt egy rakétát. A dél-koreai védelmi tárca nem sokkal ezt követően közölte, hogy a lövedéket az észak-koreai főváros közeléből, egy légitámaszpontról indították el, de a kísérlet rögtön indítás után sikertelenül be is fejeződött.

Dél-Korea és az Egyesült Államok azzal gyanúsítja Észak-Koreát, hogy egy új rendszerű interkontinentális ballisztikus rakétával kísérletezik. Phenjan ráadásul idén fokozta tesztjeinek sűrűségét, ez már a tizedik kísérlet lett volna. Észak-Korea a legutóbbi fellövésekkor azt állította, hogy műholdak fejlesztéséhez szükséges teszteket végzett.

Egy hete egy dél-koreai katonai hajó figyelmeztető lövést adott le egy észak-koreai járőrhajóra, miután az megsértette a tengeri határt.

Az észak-koreai politikai-gazdasági helyzetről legutóbbi idén januárban közöltünk részletes elemzést. „A gazdaság nem az egyetlen terület, ahol nem sok változott Kim tízéves regnálása alatt. Diplomáciai téren 2022 elején még mindig az a nagy kérdés, hogy asztalhoz ül-e ismét a két Korea, és lesz-e párbeszéd az Egyesült Államok és Phenjan között” – írta kollégánk, Mészáros R. Tamás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!