Miközben a világ Ukrajnára figyel, a koreai vizeken épp egymásnak feszül Phenjan és Szöul

2022. március 8. – 11:54

Miközben a világ Ukrajnára figyel, a koreai vizeken épp egymásnak feszül Phenjan és Szöul
Észak-koreai rakétakilövésről szóló televíziós tudósítást néznek emberek a szöuli vasúti pályaudvaron 2022. március 5-én – Fotó: Ahn Jung Dzsun / AP / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Egy dél-koreai katonai hajó figyelmeztető lövést adott le egy észak-koreai járőrhajóra, miután az megsértette a tengeri határt, írja a Sky News helyi hírforrásokra hivatkozva.

A Yonhap hírügynökség szerint a konfliktus előzménye az volt, hogy az észak-koreaiak egy halászhajó elfogása miatt akartak beavatkozni, ami szintén megsértette a dél-koreai felségvizeket. Az északi halászhajó helyi idő szerint délelőtt fél tízkor lépte át a határt, ezt követően a Baengnyeong-szigetre vontatták, hogy alaposan átvizsgálják.

Phenjan és Szöul között ismét tapinthatóvá vált a feszültség, miután az észak-koreaiak az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait megszegve folytatják a nukleáris és ballisztikusrakéta-program végrehajtását, egyebek között növelni szeretnék hasadóanyag-gyártási kapacitásukat.

Vasárnap kémműholdrendszerrel hajtottak végre újabb tesztet, amit a kommunista állam hírügynöksége „fontosnak” nevezett. A KCNA szerint az Észak-Koreai Országos Űrkutatási Hivatal és a Nemzetvédelmi Tudományok Akadémiája együttműködésével végrehajtott indítás egy felderítő műhold kifejlesztésének része volt. A héten ez már második ilyen jellegű teszt volt. A KCNA közölte, hogy a teszt során a hivatal meggyőződhetett a műhold adatforgalmi és vezérlő rendszere, valamint a földi irányítás megbízhatóságáról.

Az észak-koreai politikai-gazdasági helyzetről legutóbbi idén januárban közöltünk részletes elemzést. „A gazdaság nem az egyetlen terület, ahol nem sok változott Kim tízéves regnálása alatt. Diplomáciai téren 2022 elején még mindig az a nagy kérdés, hogy asztalhoz ül-e ismét a két Korea, és lesz-e párbeszéd az Egyesült Államok és Phenjan között” – írta kollégánk, Mészáros R. Tamás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!