Az ukrán külügyminiszter szerint Szijjártó nem emlékszik sem 1848-ra, sem 1956-ra

2022. március 15. – 19:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter Kossuth Lajost idézve, ‘48-ra és ’56-ra emlékeztetve szólt be Szijjártónak a magyar kormány ukrán- és oroszpolitikája miatt.

„Szijjártó Péter kollégám nyilatkozatait olvasva kételkedni kezdünk abban, hogy emlékszik az 1848-49-es forradalomra, amikor az orosz hadsereg leverte a magyar szabadságharcot, vagy 1956-ra, amikor szovjet tankok taposták el a szabadságot Budapest utcáin, a magyarok pedig hiába kérték a Nyugat segítségét”

– kommentálta Kuleba a magyar külügyminiszter megszólalásait. Az ukrán külügyminisztert a kijevi Pravda idézi, ennek összefoglalóját Ukrajna budapesti nagykövetsége is kiposztolta a Facebook-oldalára.

„Magyarország polgárainak biztonságáról való gondoskodás nem jelenti azt, hogy szemet hunyhat az ukrán állampolgárok meggyilkolása felett. Felszólítom a magyar hatóságokat, hogy álljanak egyértelműen Ukrajna oldalára, és adjanak meg minden szükséges támogatást”- fogalmaz Kuleba, és arra figyelmeztet, hogy Oroszország nem áll meg Ukrajnában. Szerinte ezt jelzi a lengyel határhoz közeli Javorivban a NATO-kiképzőbázis elleni vasárnapi támadás is, melyben 35-en vesztettél életüket.

„Az ukránok ma nemcsak a saját államukat védik, hanem a NATO teljes keleti szárnyát, és így Magyarországot is” – mondta Kuleba, aki végül Kossuthot idézte:

„Kossuth Lajos azt mondta, hogy a szabadság mindenkié. Úgy gondolom, hogy ő ma határozottan Ukrajna mellett állna.”

Múlt hétfőn a budapesti ukrán nagykövet sírva üzent a magyaroknak: „stratégiai nyugalmatok csak a sírban lesz. Ti lesztek a következők, Putyin nem fog megállni!” – mondta egy konferencián Nepop Ljubov, szintén arra emlékeztetve, hogy Magyarország komoly sérelme, hogy 1956-ban nem kapott nyugati segítséget az oroszok ellen, az ukránok pedig most hasonló helyzetben vannak. Budai Gyula fideszes képviselő ezután méltatlannak nevezte a nagykövet szavait, szerinte a nagykövet ezzel „beszállt a magyar választási kampányba”, és más kormánypártiak is elítélték.

Ljubov néhány nappal később egy magyar humanitárius adomány kapcsán megköszönte a magyar segítséget, most március 15-én pedig egy magyar nyelvű videóban mondott újra köszönetet, és kérte az Ukrajna feletti (NATO által határozottan elutasított) légtérzár magyar támogatását.

„Az igazságos ember mindenkit szabadnak kíván. Az igazságtalan csak önmagát”

– idézte a nagykövetasszony is Kossuthot.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!