Az ukrán nagykövet szövetségesként tekint Magyarországra és megköszönte a segítséget

2022. március 12. – 12:25

Másolás

Vágólapra másolva

Sírva üzent a magyaroknak március elején és keményen bírálta a nyugati és a magyar diplomáciát Ljubov Nepop urkán nagykövet, amiért nem lép fel elég erősen az orosz agresszióval szemben, és amiért szerinte nem tesznek eleget azért, hogy megállítsák az oroszok invázióját – nemrég azonban fordult a kommunikációs kocka, és miután azt kérte, Magyarországtól, hogy felejtse el a diplomatikusság hiányára hivatkozó sértődést, ahogy ők is elfelejtik azokat a kemény szavakat, amiket időnként hozzájuk intéznek, már pozitívan is nyilatkozott Magyarországról a nagykövet.

A Külgazdasági- és Külügyminisztérium sajtóközleménye szerint a nagykövet és Vargha Tamás államtitkár közösen indítottak el Ukrajnába tízezer vérvételhez szükséges zsákot, amik akár harmincezer sebesült ellátására is elegek lehetnek. Az eseményen Ljubov Nepop megköszönte a segítséget, „amelyeket most és hasonlóképpen korábban is kaptunk, és amelyeket remélem, továbbra is fogunk. Ez nagyon fontos, tényleg azt szeretnénk mondani, hogy minden segítség, minden pillanatban, amelyeket kapunk, ez az ember életét menti meg. És ezért bármit, amit Magyarország tehet, ezt nagyon szívesen fogadom. Nemcsak az ukrán menekültek számára, de azok számára, akik ott, Ukrajnában maradnak” – fogalmazott.

Hozzátette: „Örülök annak, hogy Magyarország is szövetségese és segít ebben a védelemben, úgyhogy még egyszer szeretnénk megköszönni ezt az adományt is.”

Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter a Facebookon pénteken írt bővebben a vérvételhez szükséges zsákokról. Ezekre azért van szükség, mert a háború megnövelte a véradási hajlandóságot Ukrajnában, azonban a vér tárolásához és hasznosításához speciális vérzsákokra van szükség, amiből jelenleg hiány van az országban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!