A Fehér Ház továbbra is ellenzi az ukrán légtér lezárását, és vadászgépeket sem akar adni a légierőnek

2022. március 15. – 20:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Dacára annak, hogy Zelenszkij kedden a kanadai parlamentben is arról beszélt, hogy a nyugati országoknak le kellene zárnia az ukrán légteret, Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője újságíróknak azt mondta, hogy az Egyesült Államok továbbra sem támogatja az ötletet, és vadászgépeket sem akarnak küldeni Ukrajnának.

„A Pentagon álláspontja szerint az ukrán légierő akkor sem lenne sokkal hatékonyabb az oroszhoz képest, ha kapnának vadászgépeket. A kockázatfelmérés szerint ugyanakkor az oroszok könnyen értelmezhetnék ezt komoly válaszlépést igénylő eszkalációs cselekményként. Ez az álláspont továbbra sem változott.”

– mondta Psaki, hozzátéve, hogy a légtérzárról Biden továbbra is azt gondolja, hogy a bevezetése akár háborúhoz is vezethetne Oroszországgal, amit nem akar megkockáztatni.

Mint mondta, valószínűleg nem sok kongresszusi tag támogatja ezt, de értik, hogy Zelenszkij miért kéri ezt tőlük. Psaki azt is kiemelte, hogy a téma valószínűleg szerdán is fel fog majd merülni, amikor Zelenszkij a kongresszus előtt beszél majd, de nekik is megvan a saját értékelésük arról, hogy amerikai viszonylatban minek van értelme és minek nincs. A légtérzárat az USA mellett a NATO is hevesen ellenzi, ők is úgy gondolják, hogy könnyen eszkalálhatná a konfliktust.

(CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!