Egy amerikai nemzetvédelmi tisztviselő szerint szinte mindenhol megakadtak az oroszok, a légteret sem dominálják

2022. március 14. – 19:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A meg nem nevezett, magas beosztású tisztviselő elmondása szerint az ukrán erők hatékonyan támadták az oroszok utánpótlásait, így nem meglepő, hogy az orosz hadsereg szinte sehol nem tudott haladni az elmúlt időszakban. Mint mondta, Kijevnél, Csernyihivnél és Harkivnál sem tudtak előretörni, az elszigetelt Mariupol is tartja magát és Mikolajivhez sem kerültek közelebb.

Elmondása szerint a légteret sem uralják az oroszok, bár az egyértelmű, hogy több gép áll rendelkezésükre és többször is repülnek egy nap, mint az ukránok. Szerinte az ukrán légierő haditerve napról napra változik, és kiemelte azt is, hogy láthatóan kellő óvatossággal használják a rendelkezésükre álló eszközöket. Zelenszkij, illetve hétfőn Denisz Smihal ukrán miniszterelnök is az ukrán légtér lezárását követelte, ám ezt a NATO és az Egyesült Államok is ellenzi, mert attól tartanak, hogy ez egész Európára kiterjedő háborúhoz vezetne.

A tisztviselő emellett azt is kiemelte, hogy az amerikaiak szerint Putyin a teljes bevethető hadseregét Ukrajnába küldte már.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!