Az ukrán miniszterelnök szerint az orosz hadsereg harcra kényszeríti a Krím-félsziget lakóit

2022. március 14. – 18:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Denisz Smihal hétfő délután folytatott videóbeszélgetést az Európa Tanáccsal, miután kiderült, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök halaszthatatlan teendői miatt végül nem tud megjelenni a tervezett tájékoztatón. Smihal a Tanács előtt arról beszélt, hogy Európa évek óta próbálja lecsendesíteni az oroszokat ahelyett, hogy egyértelműen kiállna a deomkratikus, jogállami és emberi jogi értékek mellett.

Mint mondta, annak ellenére, hogy Putyin rezsimje számos jogsértést követett már el, a kontinensen csak most értették meg, hogy mekkora fenyegetést jelent Oroszország. Azt is hozzátette, hogy az orosz katonák lényegében terroristákként viselkednek – iskolákra, kórházakra és óvodákra lőnek, gyerekeket ölnek, túszokat ejtenek és civileket kínoznak.

Smihal szerint az orosz hadsereg emellett a Krím-félszigeten civileket soroz be, és olyan embereket kényszerít arra, hogy fegyvert fogjanak a hazájuk ellen, akiket elméletileg a genfi egyezmények védenek.

A miniszterelnök azt is elmondta, hogy szerinte az Európa szívében zajló háború könnyen eszkalálódhat odáig, hogy harmadik világháború legyen belőle, és azt követelte a Tanácstól, hogy zárják le Ukrajna légterét. Emellett köszönetet mondott azoknak az országoknak – köztük Magyarországnak is – amelyek ukrán menekülteket fogadtak be.

Smihal hosszan taglalta azt is, hogy az Európa Tanácsnak ki kellene zárnia az oroszokat. Ez elsőre meglepőnek tűnhet, hiszen Oroszország éppen múlt csütörtökön jelentette be, hogy kilép a Tanácsból, azonban van jelentősége, a szervezetből ugyanis korábban még sosem zártak ki egyetlen országot sem. A miniszterelnök azt a korábbi döntést is kritizálta, hogy az oroszok 2019-ben visszakapták a szavazati jogukat a Tanácsban, amelyet még 2014-ben, a Krím-félsziget annektálása miatt veszítettek el.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!