Fact-check: Nem fafegyveres színészek harcolnak az oroszok ellen Ukrajnában

Másolás

Vágólapra másolva

Amióta Oroszország február végén lerohanta Ukrajnát, rengeteg olyan kép és videó terjed a neten, aminek az a célja, hogy átkeretezze a speciális katonai műveletet inváziót, vagy egyszerűen hazugságnak állítsa be azt. Ilyenek például azok az állítások, hogy az ukrán kormány népirtást hajtott végre, vagy hogy Ukrajna tele van amerikai vegyi fegyvert gyártó laborokkal.

Az egyik ilyen további állítás az, hogy az ukrán sebesültekről készült képeken, videókon fizetett színészek láthatóak, hiszen az oroszok nem lőnek civil célpontokra. Erre itt, itt, itt, itt és itt láthat néhány példát. Ezeket a bejegyzéseket, videókat összesen már több tízezren látták.

Ha az InVID nevű ellenőrzőeszköz segítségével képkockákra bontjuk a videót, és az egyikre rákeresünk a Google-ön, ahogy ebben a cikkben leírtuk, akkor a keresési eredmények egészen 2020-ig nyúlnak vissza, ami azt jelenti, hogy a videó legkésőbb akkor készült, tehát nem ábrázolhat most összeművérezett propagandaszínészeket.

A képeket valójában egy sorozat forgatásán lőtték.

Fafegyveres civilek az ukrán kormány propagandavideóin

Ahogy az előző példában és korábban is láthattuk, az álhírgyártók gyakran emelnek ki kontextusukból régebbi képeket, hogy azok köré új narratívát felhúzva kétséget, széthúzást terjesszenek.

Ilyen az is, amikor egyesek azt írják, hogy az ukrán kormány fából készült fegyvereket osztott a civileknek, hogy propagandaképeken pózoljanak. Ehhez a Fox News egyik híradójából vágtak ki egy részletet.

Egy híradóból kivágott részlettel illusztrálják az elméletet – Forrás: Facebook
Egy híradóból kivágott részlettel illusztrálják az elméletet – Forrás: Facebook

A képen jól beazonosítható a tévétársaság és a híradórészlet címe is, ahogy az is, hogy épp Kira Rudik ukrán képviselővel beszéltek. Ha rákeresünk, hogy „fox news ukrainian civilians kira rudik”, akkor a második találatként a Fox News egy február 26-i híradórészletét kapjuk, ahol ez a kép is megjelenik.

Ha a képet visszakeressük, akkor eljutunk a Shutterstockra, ahol láthatjuk, hogy a kép még a háború kitörése előtti napokban, február 19-én készült egy hadgyakorlaton. Néhány héttel korábban egy hasonló gyakorlaton járt a Telex egyik újságírója és fotósa is, és ők is beszámoltak hasonló fafegyverekről.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!