Fact-check: Steven Seagal nem harcol az oroszok oldalán Ukrajnában

2022. március 11. – 05:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A háború kitörése óta rengetegálhír lepte el az internet. Oroszország egyik legerősebb és legegyszerűbb kiberfegyvere az, hogy hamis információkat terjeszt a neten, és ezt Ukrajna lerohanása óta is előszeretettel alkalmazzák. Ilyen volt például, amikor azt terjesztették, hogy az USA vegyifegyvereket gyárt Ukrajnában, vagy amikor népirtással vádolták az ukrán kormányt.

Ennek az egyik legegyszerűbb módja, hogy néhány korábban készült képet kiemelnek a kontextusukból, és új narratívát gyártanak köré. Az egyik ilyen például, hogy Steven Seagal amerikai színész, aki Vlagyimir Putyin jóbarátja és 2016 óta orosz állampolgár, az orosz katonákkal együtt harcol Ukrajnában. A Twitteren csak ez a poszt többszáz megosztást és majdnem 3000 like-ot kapott.

A kamu CNN-posztot Joe Rogan, a népszerű podcastos is megosztotta a 14,7 millió Instagram-követőjével – Forrás: Instagram
A kamu CNN-posztot Joe Rogan, a népszerű podcastos is megosztotta a 14,7 millió Instagram-követőjével – Forrás: Instagram

A kép nem igazi, a CNN sose posztolt ilyet. A készítőjének az lehetett a célja, hogy kétséget ébresszen az emberekben a világ egyik legnagyobb médiumával szemben. Sem a CNN weboldalán, sem a Twitteren nem jelent meg ilyen hír, a csatorna is kiadott egy cáfolatot. Ha a képet visszakeressük (hogy hogyan, arról ebben a cikkben írtunk), akkor eljutunk Seagal 2017-es filmjéhez, a Cartelshez, a képkocka ebből a filmből van. Joe Rogan podcaster is megosztotta (majd gyorsan letörölte) a képet a 14,7 millió Instagram-követőjével. Rogan az elmúlt hónapokban sokat szerepelt a hírekben az oltásszkeptikus nézetei miatt, valamint azért, mert a Spotify letörölte a podcastjának 113 epizódját az azokban elhangzó rasszista mondatok miatt.

A színész február 28-án azt mondta a Fox Newsnak, hogy mindkét országra egy családként tekint, mindkét országért imádkozik. Szerinte egy harmadik, külső hatalom pénzeli a propagandagyárat, és Oroszország és Ukrajna is csak áldozat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!