Belarusz tagadja, hogy belépne a háborúba

2022. március 12. – 12:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A belarusz fegyveres erők vezérkari főnöke, Viktor Gulevics azt mondta, az országa továbbra sem tervez csatlakozni Oroszországhoz az Ukrajna ellen indított háborúban. Küldenek ugyan csapatokat a határhoz, de állítása szerint csak a már ott tartózkodó katonák leváltására.

„Hangsúlyozni akarom, hogy a csapatok áthelyezése semmilyen módon nem kapcsolódik semmilyen előkészülethez, és különösen nem a belarusz katonáknak az Ukrajna területén zajló különleges katonai műveletben való részvételéhez”

– mondta.

A hivatalos cáfolat azután érkezett, hogy miután korábban is többször felmerült Belarus beszállása a háborúba, pénteken több konkrét vád is elhangzott erre vonatkozóan ukrán részről, illetve történtek erre utaló fejlemények:

  • Péntek reggel Alekszandr Lukasenko belarusz elnök Moszkvában tárgyalt Vlagyimir Putyinnal.
  • Előbb az ukrán fegyveres erők azt állították, hogy orosz repülőgépek az ukrán légtérből lőttek pénteken belarusz településeket, hogy ezzel generáljanak ürügyet a belépéshez.
  • Később az ukrán hírszerzés értesülését közölték arról, hogy Belarusz még a pénteki napon támadást indít.
  • Péntek késő este pedig arról érkezett hír, Oroszország a két elnök moszkvai megállapodása alapján fegyverszállítmányokat küld Belarusznak.

A belarusz vezetés következetesen cáfolja, hogy belépnének a háborúba, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy bizonyos szempontból már megtették, hiszen bár hivatalosan nem részei a konfliktusnak, több orosz rakéta- és légi támadás is belarusz területről indult, és az orosz csapatok egy része is onnan lépett be Ukrajnába. Épp ezért számos nemzetközi szankció nemcsak Oroszországot, hanem Belaruszt is érinti.

(Sky News)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!