Putyin fegyvereket küld Belarusznak, az ukránok szerint Lukasenko is támadásra készül

2022. március 11. – 22:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország fegyverszállítmányokat küld Belarusznak – erről állapodott meg az öt órán át tartó pénteki tárgyalásán Putyin orosz és Lukasenko belarusz elnök. A Ria Novosztyin is lehozott hivatalos közlemény nem részletei, hogy milyen és mekkora fegyverszállítmányról van szó, de a megállapodás egy lehetséges jel arra, hogy Belarusz is közvetlen hadviselő félként szállhat be a háborúba.

Az ukrán hírszerzés szerint Belarusz akár már péntek este megtámadhatja Ukrajnát. Ukrán források azt állítják, hogy orosz repülők bombáztak egy belarusz falut, de ezt Belarusz cáfolta; ők azt állítják, hogy Ukrajna akarja őket belerángatni a háborúba. Az ukrán belügyminisztérium tanácsadója ugyanakkor pénteken éppen arról beszélt, hogy a belarusz támadás valószínűtlen, mert az komoly tüntetésekhez vezethetne Minszkben. Vadim Deniszenko szerint az is előfordulhat, hogy belarusz egységek inkább az ukránokat segítenék.

Miután Lukasenko 2020-ban egy feltehetően elcsalt választáson, a karhatalom segítségével tudott csak hatalomban maradni, nőtt a kiszolgáltatottsága Putyin felé, belarusz pedig egyre inkább Oroszország vazallusává vált, önállósága egyre inkább formális. Az orosz hadsereg egységei már a háború első napján Belarusz felől is támadták Ukrajnát – 30 ezer orosz katona hivatalosan a Zapad hadgyakorlat miatt tartózkodott Belaruszban, de annak vége után is maradtak.

Miután az orosz hadműveletek nem hozták meg az elemzők szerint várt gyors sikert, és egyre inkább lelassult a támadásuk, sok megfigyelő szerint egyre inkább rászorulnak a belarusz hadsereg beszállására, még akkor is, ha a belarusz hadsereg harcértéke várhatóan alacsonyabb.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!