Az EU háborús bűncselekmény miatt akarja felelősségre vonatni Oroszországot a mariupoli szülészet elleni támadás miatt

2022. március 10. – 19:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió a lehető legerőteljesebben elítéli a mariupoli szülészet elleni orosz támadást. „Felelni fognak a tetteikért azok, akik az Orosz Föderációban felelősek ezért a kegyetlen bűncselekményért” – áll Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője által kiadott közleményében.

Az Azovi-tenger partján lévő Mariupol körül ostromgyűrű van, a város védői elkeseredett küzdelmet folytatnak, és már 1500 polgári áldozat van a 400 ezres városban ukrán jelentések szerint. A humanitárius folyosókat szintén támadják, csütörtökön egyetlen ember sem tudta elhagyni a várost a kijevi beszámolók szerint. Szerdán az orosz erők a szülészeti és gyerekklinikát is lebombázták. A támadásban tizenheten megsérültek, és Zelenszkij bejelentése szerint hárman meghaltak, az egyik áldozat egy hatéves gyerek. Ukrán felvételek szerint szülés előtt lévő várandós nőket is mentettek ki a romok közül.

Az orosz vezetés elég zavarosan nyilvánult meg az ügy kapcsán: eleinte mindent tagadtak, és fake newsnak minősítették a szülészetet ért támadást, szokás szerint azt hangoztatva, hogy az oroszok nem támadnak polgári célpontokat. Lavrov külügyminiszter Törökországban azt állította, hogy a kórházat az ukránok már napokkal ezelőtt kiürítették, és azt radikális ukrán nemzeti egységek használták bázisként. Peszkov, Putyin szóvivője ugyanakkor azt mondta a sajtónak, hogy kivizsgálják az esetet, és további információkat kérnek a hadseregtől.

„Borzalommal látjuk, hogy az orosz fegyveres erők egyre több atrocitást követnek el, és a legvédtelenebbeket és kiszolgáltatottabbakat veszik célba. A támadóknak ez a viselkedése szégyenletes és teljességgel elfogadhatatlan”

– fogalmaz az EU közleménye. Borrell az Ukrajna elleni háború azonnali beszüntetésére szólította fel Moszkvát, azt hangsúlyozza, hogy Oroszország teljes felelősséget kell, hogy viseljen a háború minden következményéért és a kioltott életekért, ez háborús bűn, és nem kerülhetik el a felelősségre vonást.

Az ENSZ korábban vizsgálóbizottságot állított fel az Ukrajnában elkövetett háborús bűnök kivizsgálására, és szintén vizsgálatot indítványozott a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!