Az állítólagos ukrán vegyifegyver ügye lehet a következő napok nagy témája, Kína is beszállt az oroszok oldalán

2022. március 11. – 05:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az állítólagos ukrán vegyifegyver ügye lehet a következő napok legjelentősebb témája az orosz-ukrán háborúban, az USA és Ukrajna szerint durva konteóról van szó, amit Oroszország azért terjeszt, hogy koholt ürügyként ezzel próbálja igazolni az általuk kirobbantott háború létjogosultságát. Az oroszok és Kína viszont komolyan beleállt az egyelőre bizonyíték nélküli feltételezésbe.

Oroszország péntekre ENSZ-gyűlést hívott össze az állítólagos ukrán biológiai fegyver ügyében. Ezzel egy időben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt tanácsolja Ukrajnának, hogy semmisítse meg a közegészségügyi laboratóriumokban tárolt veszélyes kórokozókat, nehogy a laborok megsérüljenek az orosz támadásban, és esetleg kiszabaduljon egy lakosságra is veszélyes kórokozó.

És most Kína is beszállt az oroszok oldalán, egy csütörtöki tájékoztatón Zao Lijian, a pekingi külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az USA-nak el kellene fogadnia a „többoldalú ellenőrzést” az állítólagos amerikai irányítású biofegyver-laboratóriummal kapcsolatban. Zao szerint az orosz katonai műveletet „titkokat tárt fel” az ukrajnai amerikai laboratóriumokról, és úgy véli, ezt nem lehet azzal lesöpörni, hogy ez csak propaganda.

A CNN szerint a kínai állami tévék, amelyek uralják az ország erősen cenzúrázott médiatérét – nagyrészt az orosz állami médiát vagy az orosz tisztviselőktől származó információkat visszhangozták az ukrajnai invázióról.

Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára szerdán „összeesküvés-elméletként” utasította el a vádakat. A Szovjetunió felbomlását követően egyébként tényleg létrehoztak Ukrajnában amerikai finanszírozású biolaborokat, főként azért, hogy az országban maradt szovjet fegyvereket biztonságban tudják, írja a CNN. Részletek itt.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!