Az Eni felfüggeszti az orosz kőolaj vásárlását

2022. március 10. – 08:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Eni olasz energetikai óriásvállalat is felfüggeszti az Oroszországból származó kőolaj vásárlását, és figyelemmel követi a gázbeszerzéssel kapcsolatos fejleményeket is. „Az Eni felfüggesztette az Oroszországból származó kőolaj és kőolajtermékek beszerzésével kapcsolatos új szerződések kötését” – közölte a vállalat szerdán.

Az Eni, amelynek legnagyobb részvényese az olasz állam, 2020-ban 22,5 milliárd köbméter orosz gázt vásárolt. Az olaszországi villamosenergia mintegy 40 százalékát a gáz biztosítja. Olaszország a gázszükségletének több mint 90 százalékát importálja, és ebből mintegy 40 százalék az orosz vezetékes gáz aránya.

Az Eni március 1-jén bejelentette, hogy kiszállnak az Oroszországot Törökországgal összekötő Kék Áramlat gázvezetékből, amelyben 50 százalékos részesedéssel rendelkeztek. „Az Eni el kívánja adni részesedését” az Oroszországot és Törökországot a Fekete-tengeren keresztül összekötő Kék Áramlat gázvezetékben – mondta a vállalat szóvivője. Az Eni ezzel csatlakozott a British Petrolhoz és a Shellhez az oroszellenes bojkottban, a két nagy olajvállalat ugyanis már korábban bejelentette, hogy Moszkva ukrajnai inváziója miatt kivonulnak az Oroszországhoz kapcsolódó projektekből.

(Reuters)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!