Van, ahol működnek a humanitárius folyosók, máshol viszont az oroszok blokkolják az evakuálást

2022. március 9. – 16:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Moszkva szerda reggel ismét tűzszünetet jelentett be a támadás alatt álló városokra az orosz állami média jelentései szerint, néhány órával később pedig az ukrán fél közölt újabb részleteket az akcióról. Beleértve ebbe azokat a térségeket is, ahol humanitárius folyosókat nyitnak majd meg szerdán reggel 9-től este 9-ig, hogy a civilek elhagyhassák az ostromlott városokat. A korábbi beszámolók alapján pedig a kedden is nagyszabású akció helyszíneként szolgáló Szumit hamar el is kezdték elhagyni az emberek, a lassan hét órája zajló evakuálás azonban a helyszíni híradások alapján nem mindenhol zökkenőmentes.

A BBC kijevi tudósítója Twitteren arról írt, hogy egyelőre felemásnak tűnik a helyzet. Mint írta, Irpinyből például sokan eljutottak Kijev belvárosába, Szumit is el tudják hagyni az emberek és a korábbi cikkünkben említett vorzeli árvaházat, sőt, a helyi szülészetet is sikerült kiüríteni. Bucsában viszont az orosz katonák blokkolják a civileket szállító buszokat, Mariupolnál pedig folyamatosan ágyúzzák a korábban jóváhagyott folyosót.

Bucsában állítólag 50 busz vesztegel egy parkolóban és jelenleg is tárgyalások folynak arról, hogy továbbengedjék őket. A városi tanács Facebookon számolt be erről, és Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes korábbi szavaira emlékeztetve megjegyezték, hogy a humanitárius folyosók mellett az oroszok is formálisan elkötelezték magukat. Emellett Izjumból és Enerhodarból érkeztek még hírek, előbbinél arról, hogy az ágyúzás miatt nem igazán halad az evakuálás, utóbbinál pedig arról, hogy leginkább nőkből és gyerekekből álló konvojok tudták elhagyni a települést.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!