Ukrajna megálló a földalattin, kivonulások és szankciók – az orosz invázió tizenharmadik napja képekben

Ukrajna megálló a földalattin, kivonulások és szankciók – az orosz invázió tizenharmadik napja képekben
Egy idős asszonyt menekítenek Irpinyből 2022. március 8-án – Fotó: Emin Sansar / Anadolu Agency / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A hétfőn kibontakozó humanitárius katasztrófa után az orosz állami média kedden azt közölte, hogy Moszkva készen áll, hogy humanitárius folyosót nyisson öt ukrán városban, ez pedig többé-kevésbé meg is történt. Szumiból például nem volt egyszerű kijutni, a helyiek nehezen jutottak el az őket szállító buszokhoz, de estére így is több ezer embert menekítettek ki a városból. Az evakuálás persze nem ment mindenhol zökkenőmentesen, de legalább elkezdődött, miközben az ENSZ menekültügyi főbiztosa azt közölte, hogy még kedden eléri a kétmilliót az Ukrajnából menekülők száma.

Ezen túl a keddi nap elsősorban a kivonulásokról és a szankciókról szólt – előbbiből volt több, de utóbbi volt a fontosabb.

Európa vezetői már hétfőn is arról beszéltek, hogy szabad-e energiahordozókat vásárolni Oroszországtól, kedden pedig erre több helyről is érkezett válasz. Joe Biden a várakozásoknak megfelelően bejelentette, hogy az Egyesült Államok nem vesz többé kőolajat, földgázt és egyéb energiahordozókat az oroszoktól, ezzel nagyjából egy időben pedig Nagy-Britannia is jelezte, hogy 2022 végéig teljesen megszabadul az oroszoktól importált olajtól.

A szankciókra áttérve New York állam felügyelője levélben sürgetett több vállalatot, például a PepsiCót, a Coca-Colát, hogy más cégekhez hasonlóan vonuljanak ki Oroszországból. Valószínűleg nem kizárólag ez vezetett a keddi kivonuláscunamihoz, mindenesetre néhány órával később mindkét cég bejelentette, hogy bojkottálja az orosz piacot. De így tett többek közt a Lumen nevű amerikai telekommunikációs cég, a Starbucks és a Bumble is. Ha valaki az összes eddigi kivonulóra kíváncsi, itt megnézheti őket.

Az oroszok egyébként a kivonulásokra reagálva már hétfőn este fontolgatták, hogy államosítják a külföldi gyárakat, az olajra kivetett szankciókról pedig már korábban azt mondták, hogy ebben az esetben elzárhatják a nyugatra menő gázcsapokat.

Fotó: Aris Messinis / AFP
Fotó: Aris Messinis / AFP

Egy férfi sétál a közép-ukrajnai Bila Cerkva városát ért légicsapások során lerombolt házak között 2022. március 8-án.

Fotó: Benoit Tessier / AFP
Fotó: Benoit Tessier / AFP

Hszi Csin-ping kínai elnök az Emmanuel Macron francia elnökkel és Olaf Scholz német kancellárral folytatott virtuális találkozón. A kínai vezető szerint elsődlegesnek kell tekinteni, hogy megakadályozzák az ukrajnai helyzet irányíthatatlanná válását, és azt mondta, hogy a három országnak – Kínának, Franciaországnak és Németországnak – közösen kell támogatnia az Oroszország és Ukrajna közötti béketárgyalásokat. Kína és Oroszország jelenleg szoros diplomáciai kapcsolatot ápol.

Peking eddig nem ítélte el hivatalosan az orosz agressziót.

Fotó: Sergei Supinsky / AFP
Fotó: Sergei Supinsky / AFP

Ukrán katona egy hordozható légvédelmi rakétával, miközben tömegek próbálják meg elhagyni Kijevet Irpiny érintésével.

Kijevből, Csernyihivből, Szumiból, Harkivból és Mariupolból humanitárius folyosókon menekítik a civileket, miközben az orosz hadsereg rendszeresen megsérti az evakuációs tűzszünetet, és a menekülőket aknatűzzel támadja.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Ukrajna melletti szolidaritásból valaki átragasztotta a kisföldalatti Bajza utcai megállójának tábláját kedden. A kék-sárga táblán most az Україна (Ukrajna) felirat olvasható. Az akció nem független attól, hogy a Bajza utcában található a budapesti orosz nagykövetség, ahol február 26-án háborúellenes tüntetést tartottak.

Fotó: Dan Kitwood / Getty Images
Fotó: Dan Kitwood / Getty Images

Két ukrán katona közös temetése Lvivben. A 44 éves Viktor a mikolajivi területen esett el, a 25 éves Iván pedig a zaporizzsjai harcokban halt meg, mindkettőjüket a licsakivi temetőben búcsúztatták el.

Fotó: Jessica Taylor / UK Parliament / AFP
Fotó: Jessica Taylor / UK Parliament / AFP

A brit parlamenti képviselők előtt mondott beszédet a videón bejelentkező ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij, akit a beszéd előtt állva tapsoltak meg a britek.

Zelenszkij az ukránok oroszok elleni helytállását ahhoz hasonlította, amikor Nagy-Britannia a második világháborúban a náci Németország ellen harcolt, azonban kritikával is élt a nyugati országokkal, így az Egyesült Királysággal szemben: köszönik a szankciókat, és az is reményt ad nekik, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság vizsgálatot indított a potenciális orosz háborús bűnök miatt, de mindez szerinte nem elég.

Fotó: David Hecker / Getty Images
Fotó: David Hecker / Getty Images

„Peace – Not Oil” – ezt a feliratot festették a Greenpeace aktivistái Brémában egy német lajstromozású tartályhajó oldalára, amely orosz olajtermékeket szállított.

Fotó: Wolfgang Schwan / Anadolu Agency / Getty Images
Fotó: Wolfgang Schwan / Anadolu Agency / Getty Images

Kijeviek, ahogy igyekeznek elhagyni a várost március 8-án. Az ENSZ menekültügyi főbiztosa szerint kedden elérte a kétmilliót az Ukrajnából menekülők száma.

Fotó: Leon Neal / REUTERS
Fotó: Leon Neal / REUTERS

Orbán Viktor a többi V4-ország vezetőjével és Boris Johnson brit kormányfővel tárgyalt Londonban az ukrán helyzetről.

A magyar miniszterelnök arról beszélt, hogy az Oroszország elleni szankciókat nem szabad kiterjeszteni az olaj és a gáz területére. „Elítéljük Oroszországot, de nem hagyjuk, hogy a háború árát a magyarokkal fizettessék meg.”

Közös nyilatkozatot adtak ki, majd a csúcstalálkozót követően a V4-es miniszterelnökök külön-külön is egyeztettek Boris Johnsonnal.

Fotó: Christopher Furlong / Getty Images
Fotó: Christopher Furlong / Getty Images

Elhagyott ukrán rendszámú autó Záhonyban.

Kapcsolódó