Az oroszok állítása szerint azért támadták meg Ukrajnát, hogy megelőzzenek egy átfogó támadást a szakadár területek ellen

2022. március 9. – 08:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az MTI beszámolója szerint Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerdán arról beszélt, hogy Oroszország a Donyec-medence szakadár köztársaságai elleni átfogó ukrán támadást előzött és hiúsított meg az Ukrajna elleni invázióval, amelyre csak „különleges katonai hadműveletként” hivatkoznak.

A tábornok szerint állítását az ukrán nemzeti gárda titkos dokumentumai bizonyítják, amelyek az invázió során az orosz fegyveres erők birtokába jutottak. Konasenkov azt is hozzátette, hogy „egyelőre nem világos, hogy az Egyesült Államok és a NATO milyen mértékben vett részt az ukrán támadás tervezésében.”

Igor Konasenkov – Fotó: Orosz Védelmi Minisztérium / AFP
Igor Konasenkov – Fotó: Orosz Védelmi Minisztérium / AFP

Az, hogy ez a hivatalos orosz álláspont, nem kifejezetten meglepő, az oroszok már a háború előtt is azt híresztelték, hogy valójában az ukrán fél tervez támadást. Február közepén a kelet-ukrajnai szakadárok jelentették be, hogy szerintük Ukrajna készül általános támadásra, ezért a szakadár Donyecki Népköztársaság (DNR) megkezdi a területén élők kimenekítését Oroszországba. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Twitterén akkor „határozottan visszautasította az orosz dezinformációs jelentéseket”, hogy Ukrajna támadó műveletekre vagy pedig szabotázsokra készülne.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!