Letolt gatyával zongorázott, mesemackót szinkronizált, Merkelnek káromkodott Zelenszkij, mielőtt ukrán elnök lett

2022. március 7. – 22:04

frissítve

Letolt gatyával zongorázott, mesemackót szinkronizált, Merkelnek káromkodott Zelenszkij, mielőtt ukrán elnök lett
Zelenszkij (balról a harmadik) a Studio Kvartal 95 egyik műsorában – Fotó: Студия Квартал 95 Online / Youtube

Másolás

Vágólapra másolva

A háborúkat szeretjük megszemélyesíteni: ha annak idején Sztálin, Churchill és Roosevelt csatázott Hitlerrel, most hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy Putyin és Zelenszkij vívja a harcát

– írta értő kollégám a Volodimir Zelenszkijről szóló cikkében, és az ukrán elnök mindent meg is tett az utóbbi napokban, hogy a személye a figyelem középpontjában legyen. A háború elején, az utcán készült szelfivideóival, majd a Telegramon mindennap kiadott sajtótájékoztatóival, illetve a nemzetközi sajtónak adott személyes interjúival Zelenszkij lett az arca az ukrán ellenállásnak, és a háborúnak egyaránt.

Miközben Vlagyimir Putyin orosz elnök kilométerhosszú asztalok végéből tárgyal, nácitlanítást emleget, hozzá képest Zelenszkij egy fiatal, tettre kész, a világ szemében szimpatikusabb figurát mutat. Egy olyan karaktert, akit gyötör minden igazságtalanság és agresszió, ami a népét éri, de mégis képes keserűen viccelődni, amikor Kijevben kérdezik az újságírók.

Csütörtökön adott egy egészen hosszú, egyórás sajtótájékoztatót, amelyben egy angol nyelven beszélő újságíró arról kérdezte, hogy mit szól ahhoz, hogy Churchillhez hasonlítják. Zelenszkij még válaszolt a kérdés többi részére, és azzal zárta le a mondandóját, hogy Churchill sokkal többet ivott nála.

Zelenszkij tévés háttérből érkezett a politikába, még a kétezres években alapította a Studio Kvartal 95 nevű gyártócéget, ami aztán legnagyobb sikerét, a három évadig futó A nép szolgája című tévésorozatot is készítette. Ez a sorozat volt az, amivel az ország szélesebb körben megismerte, a későbbi elnök egy olyan középiskolai tanárt alakított benne, aki viccből Ukrajna elnöke lesz, miután virálissá válik egy kirohanása a korrupt politikusok ellen. Gyakorlatilag ugyanez történt Zelenszkijjel is aztán, aki a tévés népszerűségét elnökségre váltotta.

Az elnökséget pedig háborús parancsnokságra és nemzeti hősre, legalábbis ami az internetes népszerűségét illeti. Habár Zelenszkij sajátos története már a megválasztásakor is közismert volt, a videói, bejelentkezései és főleg az instant szállóigévé vált mondatai („Nekünk lőszer kell, nem fuvar!”) hirtelen érdekessé tették a nyugati közvéleménynek is. Az érdekesség pedig már forintosítható, vagyis inkább fontosítható: a brit Channel 4-gyel az élen külföldi csatornák sorra jelentetik be, hogy megvásárolják A nép szolgája vetítési jogait.

A sorozat egyébként megtalálható a Studio Kvartal 95 Youtube-csatornáján is, de ha valaki meg szeretné nézni az epizódokat, a lelkiismeretével is szembe kell nézni. Nemrég ugyanis a legnépszerűbb, többmilliós nézettségű videók előnézeti képét megváltoztatták egy egységes feliratra. A feliraton angolul és oroszul olvasható ez a felirat az ukrán zászló előtt:

„Amíg ezt a videót nézed, ukrán emberek halnak meg az orosz támadásokban. Állítsd meg!”

Zelenszkij népszerűségével felbukkantak még régebbi videók is az elnökről, amik aztán elkezdtek körbejárni az interneten, néha kontextusból kiragadva, néha pedig A nép szolgája egy-egy, 2022-höz eléggé passzoló jelenetével.

Ami valószínűleg a legkevésbé passzol, az ez a válogatás a Dancing With The Stars ukrán változatának első évadából, amiben Volodimir Zelenszkij nemcsak versenyző volt, hanem konkrétan győztes is. Zelenszkij partnere Alena Soptenko koreográfus-táncos volt, aki egy hete posztolt utoljára Instagramon, akkor is azt, hogy amikor lefektette a gyerekeit, két robbanást hallott, és el kellett magyaráznia nekik, hogy mi az a háború. Tizenhat évvel ezelőtt még összebilincselve táncolt a tévében Zelenszkijjel a Rózsaszín párduc zenéjére.

Egy dolog kereskedelmi tévé műsorában társastáncolni hülye jelmezekben, és teljesen más dolog hülyét csinálni magunkból a saját készítésű szórakoztató műsorunkban. A Studio Kvartal 95 egyik komédiaestje Éjszakai negyed (Вечерний Квартал) névre hallgatott, ennek a műsornak volt rendszeres része, amikor Zelenszkij másodmagával előadja (playbackre), hogy letolt gatyával, a péniszével zongorázik. A kétpéniszes műsorból aztán négypéniszes lesz, és Zelenszkij vezetésével elklimpírozzák a Hava Nagila című zsidó népdalt:

Sajnos A nép szolgája csak ukránul érhető el az interneten, felirat nélkül, de vannak olyan áldott jó lelkek, akik hajlandóak a lájkok kedvéért egy-egy jelenetet feliratozni belőle. Így az ukránul nem értők is láthatják, miből indul ki az egész sorozat, és ha szeretnénk pátoszosabban fogalmazni, hogy hol kezdődik el Zelenszkij politikai karrierje. A nép szolgájának alaphelyzete ugyanis az, hogy Vaszilij Goloborogykin (=pelyhesszakállú) egy egyszerű tanár, aki kirohan az ukrán politikai élet ellen, egy diák ezt felveszi a telefonjával, a videó pedig annyira népszerű lesz, hogy Goloborogykin aztán megnyeri választásokat is.

A jelenetet látva azért azt kell magyar nézőként mondani, hogy azért lehet érteni, miről szól, és nem csodálkoznék, ha már füstölnének a billentyűzetek az RTL Klub írószobáiban, hogy a magyar változat még ebben a félévben elkészüljön belőle.

Egy részlet belőle így hangzik magyarul:

„Két kibaszott szemétláda közül választunk! Ez így megy már 25 éve! És tudod mi az érdekes? Most sem fog semmi megváltozni! Tudod, hogy miért? Mert te, az apám, és én is megint ugyanarra a kibaszott szemétládára fogunk szavazni! És azért, mert lehet, hogy egy szemétláda, de még mindig jobb, mint a másik!”

És akkor itt a jelenet:

Az utóbbi napokban a béke, az oroszok távozása és a repülőmentes zóna kialakítása mellett Ukrajna azért harcolt, hogy bevegyék az Európai Unióba. A hivatalos kérelmet beadták, de a folyamat valószínűleg meg is fog állni ezen a szinten, az EU-csatlakozás feltétele ugyanis többévnyi elemzés, tárgyalás. Valakinek viszont eszébe jutott, hogy az Unióhoz már A nép szolgája is szeretett volna tartozni, az egyik jelenetben Goloborogykin éppen sétál a munkahelyére, amikor kap egy telefonhívást: Angela Merkel az, aki gratulál neki, az országa felvételt nyert az EU-ba.

Az ukrán elnök annyira örül, hogy mögötte még a szökőkút is kilő, bazmegel egyet, majd amikor az ukrán nép nevében megköszöni a német kancellárnak, akkor derül csak ki, hogy Merkel félretárcsázott, és igazából Montenegrót akarta felhívni. A jelenet a Redditen kezdett el terjedni, ahol sok száz kommentet eredményezett a videó, sajnos azt nem tudjuk beilleszteni, de elérhető már Youtube-on is:

Zelenszkij a Dancing With The Stars-beli szereplése után rendszeresen feltűnt ukrán filmekben, olyan romantikus komédiákban, mint a 8 első randi, a Szerelem a nagyvárosban, és annak második része. A nyugati közvéleményt mégis az fogta meg leginkább, hogy szinkronizált is. Méghozzá Paddingtont, a kedves, segítőkész játékmedvét. A szinkronizálásról készült promóvideóban elmondja, hogy a Paddington egy olyan film, amit az egész családdal meg lehet nézni, bármilyen életkorban.

„Sziasztok, kedves barátaim. Én, Volodimir Zelenszkij kölcsönzöm a hangját a csodálatos, karizmatikus, barátságos mackónak, Paddingtonnak.”

Így beszélt – ukránul – a filmről és a szerepéről a szinkronstúdióban:

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!