Zelenszkij: Mi vagyunk a védelmi vonal Oroszország és a civilizáció között

2022. március 3. – 17:22

frissítve

Zelenszkij: Mi vagyunk a védelmi vonal Oroszország és a civilizáció között
Volodimir Zelenszkij a csütörtök délután tartott sajtótájékoztatóján Kijevben – Fotó: Sergei Supinsky / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Ha Ukrajna elbukik, akkor Lettország, Litvánia, Észtország, Moldova, Grúzia, Lengyelország lesz a következő, egészen a berlini falig –

mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtök délután tartott sajtótájékoztatóján, amin nemzetközi újságírók kérdéseire válaszolt. Zelenszkij szerint ők a védelmi vonal Oroszország és a civilizáció között.

Zelenszkij elmondta, hogy naponta csak pár órát alszik, és minden nap több mint húsz világvezetővel tárgyal. Beszélt Izraellel, Lengyelországgal, de a legfontosabb az lenne, hogy Vlagyimir Putyinnal személyesen le tudjon ülni tárgyalni, „de nem 30 méterre tőle”. Az elnök elmondta, hogy nem tudja, mi történik Vlagyimir Putyinnal, de ő készen áll, hogy megbeszéljen vele minden ügyet.

Elmondta, hogy ismeri az oroszokat és az orosz mentalitást, tudja, hogy mi a hasonlóság és a különbség a két nép között. Zelenszkij megismételte, hogy békét akar, és azt akarja, hogy Oroszország úgy tárgyaljon velük, mint egy egyenrangú országgal.

Zelenszkij legfontosabb követelése a világ országai felé az volt, hogy tiltsák ki a repülőket Ukrajna légteréből, ezzel megakadályozva az orosz bombázásokat. Arra kérte az országokat, hogy ha most nem tudják a zónát létrehozni, akkor

„mondják meg, hogy mikor tudnak, hány ember robbanjon fel, hány végtag szakadjon le, hogy megértsék.”

Azt is hozzátette, hogy ha nem tudják lezárni az eget a hatalmak, akkor legalább repülőgépeket adjanak nekik.

Zelenszkij dícsérte Erdoğan török elnököt, szerinte Törökország lesz az egyik ország, ami biztonságot tud garantálni majd Ukrajnának, ha egyszer leülnek tárgyalni az oroszokkal. Szerinte Németországnak kell lennie a másik ilyen országnak.

Zelenszkij többek között a 300 spártaihoz hasonlította az ukrán hadsereget. Az elnök arról is beszélt, hogy az orosz hadsereg háromszor nagyobb, nagyobb az ereje is, de még így is komoly veszteségeket szenvednek az orosz erők.

Szerinte az oroszok hamvasztó berendezéseket is hoztak magukkal, hogy senki ne lássa a holttesteket. Zelenszkij szerint az is szörnyűség, hogy 18-20 éves orosz gyerekeket küldtek Ukrajnába meghalni.

Mostantól az a feladatunk, hogy megvédjük a hazánkat – mondta. „Én vagyok az ország elnöke, nem szabad félnem, a családjainkat, a szeretteinket, az otthonainkat féltem, hogy az országunk nem létezik többé, hogy nem lesz következő generáció”. Zelenszkij azt mondta, hogy személy szerint az a legfontosabb neki, hogy a gyerekei életben maradjanak.

Amikor egy újságíró arról beszélt, hogy az elnököt többen Winston Churchillhez hasonlítják, Zelenszkij azt mondta, hogy egy ember nagyságát nem ez a generáció dönti el, hanem a következő generáció. A Churchillel való párhuzamra azt reagálta, hogy Churchill egy kicsit többet ivott.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!