Rapid Falcon 22 – amerikai–román hadgyakorlat kezdődött Romániában

2022. március 7. – 14:47

Másolás

Vágólapra másolva

Egy 150 katonából álló holland légideszant-különítmény részvételével és a holland védelmi miniszter jelenlétében kezdődött meg hétfőn Romániában az amerikai–román közös szervezésű, Rapid Falcon 22 elnevezésű nemzetközi hadgyakorlat.

A Fekete-tenger partvidékén található Mihail Kogalniceanu támaszponton a román védelmi miniszterrel közösen tartott sajtóértekezleten Kajsa Ollongren rámutatott: a közös hadgyakorlat a NATO egységét fejezi ki, és azt az eltökéltséget, hogy a szövetség megvédi területe minden négyzetcentiméterét. „Jelenlétünk itt, Románia keleti határán az aggodalmat is tükrözi, hiszen Románia határa a mi határunk, a NATO határa” – jelentette ki a holland védelmi miniszter Oroszország Ukrajna ellen indított háborújára utalva.

Amerikai katonák a romániai Mihail Kogalniceanu támaszponton március 6-án – Fotó: lexandra Radu / Agency / AFP
Amerikai katonák a romániai Mihail Kogalniceanu támaszponton március 6-án – Fotó: lexandra Radu / Agency / AFP

A március 24-ig tartó, dobrudzsai helyszíneken (Romániának a Duna és a Fekete-tenger által határolt keleti térségében) rendezett Rapid Falcon 22 hadgyakorlaton a román hadsereg egy ejtőernyős zászlóalja, illetve egy gépkocsizó dandárja, valamint amerikai és román helikopterek vesznek részt.

A háború legrosszabb forgatókönyvei szerint Oroszország Odessza esetleges megtámadása és elfoglalása után elérheti a Duna-deltát is, ahol közvetlenül Romániával lenne határos. (Az MTI híre alapján)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!