Az ukrán miniszterelnök-helyettes szerint elfogadhatatlanok az Oroszországba vezető humanitárius folyosók

2022. március 7. – 11:44

Másolás

Vágólapra másolva

„Elfogadhatatlanok” azok a humanitárius folyosók, amiket az oroszok javasoltak Oroszország és Belarusz felé, mondta az ukrán miniszterelnök-helyettes, Iryna Verescsuk.

Először még csak arról szóltak a hírek, hogy Kijevből Belarusz felé, Harkivből pedig Oroszország felé vezetnek a menekülési útvonalak. Aztán a javasolt útvonalakról kiderült, hogy az észak-ukrajnai Szumiból Poltavába is, a kemény ostrom alatt álló Mariupolból pedig Zaporizzsja irányába is lehet távozni. Mindkét város Ukrajnában van.

„Ez a humanitárius folyosók megnyitásának elfogadhatatlan módja. A mi embereink nem fognak Kijevből Fehéroroszországba menni, hogy aztán az Orosz Föderációba repüljenek” – mondta Verescsuk, aki szerint az ukrán állampolgároknak lehetővé kell tenni, hogy ukrán területen keresztül hagyják el otthonaikat.

Verescsuk az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország segítségét kérte a folyosók létrehozásához.

Az Interfax szerint a humanitárius folyosókat Emmanuel Macron francia elnök kifejezett kérésére nyitották meg, ő azonban később tagadta, hogy Oroszországba vezető útvonalakat kért volna Putyintól. Az evakuálást kísérő tűzszünet moszkvai idő szerint délelőtt 10-kor, azaz közép-európai 8-kor kezdődött. (BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!