Putyin nőnapi köszöntője, légikísérős beszéde és a szétlőtt városok – képek az orosz invázió tizedik napjáról

Putyin nőnapi köszöntője, légikísérős beszéde és a szétlőtt városok – képek az orosz invázió tizedik napjáról
A Kijevtől északnyugatra található Irpiny lakóinak el kellett hagyniuk az otthonukat a gyakori orosz bombázások miatt – Fotó: Aris Messinis / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A képek alapján Irpiny teljes lakossága menekül az orosz invázió elől. A Kijev elővárosának számító településből pénteken 400 nőt és gyereket menekítettek ki az ukrán katonák, de úgy néz ki, hogy szombaton már mindenki megindult. Kijev körül továbbra is folyamatosak a lövöldözések és rakétatámadások.

Továbbra is sokan menekülnek az országból, Mariupol mellett már Harkiv, Csernyihiv és Szumi városait is bekerítették az orosz erők. Szombatra sikerült megegyezni egy tűzszünetben Mariupolnál, hogy az ukránok evakuálni tudják a várost, mert gyakorlatilag már nincs víz és áram, de az oroszok a tűzszünet alatt is tovább lőtték a várost.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a háború kirobbantása óta szombaton adta első hosszabb, élőben közvetített beszédét. A beszéd közben egy hosszú asztalnál ült néhány utaskísérő társaságában, és azt mondta, hogy a nyugati szankciók szinte felérnek egy hadüzenettel. Úgy látja, hogy Ukrajna elveszítheti államának jelenlegi formáját, amiért az ukrán vezetést tartja felelősnek.

Fotó: KYIV OBLAST POLICE / Reuters
Fotó: KYIV OBLAST POLICE / Reuters

Az úttesten szétszóródott törmelék egy kráter körül, amit légicsapásokban megrongált házak szegélyeznek Bila Cerkvában. A település nagyjából 90 kilométerre van Kijevtől, szombat éjjel érte légicsapás.

Fotó: Kay Nietfeld / picture alliance / DPA / AFP
Fotó: Kay Nietfeld / picture alliance / DPA / AFP

Ukrán menekültek egy buszra várnak a lengyel határon, amivel tovább utazhatnak. Már több mint 1,3 millióan menekültek el Ukrajnából, a Guardian térképe alapján több mint felük Lengyelországon keresztül hagyja el Ukrajnát. Az ENSZ növelni fogja az Ukrajnának szánt humanitárius segítsége, hogy a menekülteket és az országban maradottakat is hatékonyabban tudják segíteni. Magyarországon újranyitották a Liszt Ferenc repülőtér 1-es terminálját, onnan tudnak továbbutazni az ukrajnai menekültek.

Fotó: Oleksandr Lapshyn / Reuters
Fotó: Oleksandr Lapshyn / Reuters

Egy szétlőtt sportközpont március 5-én Harkivban. Szombat éjjel a városban több robbanást is hallottak, de gyakorlatilag az orosz invázió kezdete óta folyamatosak a harcok a városban és környékén. A brit hírszerzés szerint nagyon valószínű, hogy az oroszok már bekerítették Harkivot, de az ukrán erők továbbra is erőn felül teljesítve védik.

Fotó: Mikhail Klimentyev / Kremlin / Sputnik
Fotó: Mikhail Klimentyev / Kremlin / Sputnik

Putyin nemcsak beszédet mondott utaskísérők társaságában, hanem előre gratulált is nekik a közelgő nőnap alakalmából. A képen az Aeroflot Repülős Iskola légiszemélyzetének tagjai és diákjai társaságában látható.

Fotó: Wolfgang Schwan / Anadolu Agency / Getty Images
Fotó: Wolfgang Schwan / Anadolu Agency / Getty Images

A képen egy férfi látható Irpinyben, akit ukrán katonák vettek őrizetbe, mert felmerült, hogy orosz kém. A háború miatt nagy a feszültség, az orosz csapatok elűzése után Mikolajivnél is elfogtak négy kémet. Pénteken Lengyelországban egy spanyol riportert tartóztattak, le, akit azzal vádolnak, hogy orosz kém.

Fotó: Aris Messinis / AFP Fotó: Aris Messinis / AFP
Fotó: Aris Messinis / AFP

Irpiny egy kisebb város, viszont mivel Kijev közvetlen szomszédságában van, az orosz hadsereg nem kímélte. Szinte teljesen szétlőtték, ezért menekül a lakosság. A felső képen egy evakuáló fiú sétál a romok között, az alsón pedig egy szétlőtt irpinyi ház látható, amit törmelék vesz körül egy szombati bombázás után.

Fotó: Aris Messinis / AFP Fotó: Aris Messinis / AFP
Fotó: Aris Messinis / AFP

A lakosság egy szétlőtt híd romjain átkelve hagyja el a kisvárost. Először csak nők és gyerekek indultak útnak, de később már a teljes lakosságot elkezdték kimenekíteni a rendszeres tüzérségi támadások után.

Fotó: Anatoli Stepanov / AFP
Fotó: Anatoli Stepanov / AFP

Ukrán katonák felkészülnek, hogy vissza tudják verni a pozíciójukat támadó tankokat Luganszk környékén.

Fotó: Geny Savilov / AFP
Fotó: Geny Savilov / AFP

Egy férfi egy menekülteket szállító vonat ablakának támaszkodva nézi az utasokat egy kijevi vonatállomáson. Az emberek a fővárosból Lengyelország, Szlovákia, Románia, Moldova vagy Magyarország felé indulnak el. A vasúti közlekedés egyelőre relatíve biztonságos.

Kapcsolódó