Lengyelországban letartóztattak egy spanyol riportert, akit azzal gyanúsítanak, hogy orosz kém

2022. március 4. – 17:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lengyelországban letartóztattak egy orosz származású spanyol riportert, akit külföldi hírszerzési tevékenységben való részvétellel gyanúsítanak – közölte pénteken a lengyel belbiztonsági hivatal (ABW). A férfit az orosz katonai hírszerzés (GRU) ügynökeként azonosították, február 27-ről 28-ra virradó éjszaka vették őrizetbe Przemyślben, a lengyel-ukrán határ közelében fekvő városban.

A letartóztatott férfi ügyvédje közölte, hogy védence Pablo González, aki több spanyol médium, köztük a Publico című online újság és a La Sexta televízió riportere is volt. Mindkét médium elismerte, hogy González valóban a munkatársuk volt.

„Arról értesültünk Spanyolország lengyelországi konzulátusától, hogy Pablo Gonzálezt a lengyel büntető törvénykönyv 130.1 cikke szerinti kémkedés bűntettével vádolják, és a rzeszówi börtönben előzetes letartóztatásban van” – írta Gonzalo Boye ügyvéd a Twitteren. Az ügyvéd a Reutersnek azt mondta, megpróbált kapcsolatba lépni Gonzálezzel, de még nem kapott hozzáférést ügyfeléhez. Az azonnali szabadon bocsátását követelte.

A spanyol külügyminisztérium azt közölte, hogy a lengyel hatóságok tájékoztatták őket a vádakról, de további részletekkel nem tudtak szolgálni. „A minisztérium konzuli segítséget nyújt, és minden tőle telhetőt megtesz érte, ahogy minden külföldön fogva tartott spanyol állampolgár esetében” – közölték.

Az ABW szerint González Oroszország érdekében hajtott végre műveleteket, és újságírói álcával utazgatott Európában és más kontinenseken. „Lengyelországi tartózkodása során olyan információkhoz jutott, amelyek az orosz szolgálatok általi felhasználása közvetlenül negatív hatással lehet hazánk belső és külső biztonságára és védelmére. A gyanúsított az őrizetbe vétele előtt Ukrajnába akart utazni, hogy ott folytassa tevékenységét” – közölte az ABW. González három hónapig maradhat előzetes letartóztatásban, és akár 10 év börtönbüntetés is várhat rá Lengyelországban, amennyiben bűnösnek találják.

(El País, Reuters)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!