Tovább erősíti a biztonsági együttműködést Svédország és Finnország az orosz fenyegetés miatt

2022. március 5. – 17:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megerősíti biztonsági együttműködését Svédország és Finnország az ukrajnai orosz invázió miatt, írja a Reuters. A két skandináv ország miniszterelnöke Helsinkiben találkozott szombaton.

„Az európai biztonsági rendszert veszélyezteti Oroszország háborúja egy szuverén európai nemzet ellen. Ebben a változó biztonsági környezetben Finnország és Svédország tovább erősíti az együttműködést”

– mondta Sanna Marin finn kormányfő. Bár mindkét ország az Európai Unió tagja, egyikük sem lépett be a NATO-ba – az oroszok ukrajnai bevonulása óta viszont egyre többen hangoztatják a finneknél és a svédeknél is, hogy csatlakozni kellene a katonai szövetséghez. Mára mindkét országban többségbe kerültek a NATO-csatlakozás támogatói a közvélemény-kutatások szerint, ami Marin szerint érthető: „Erről most társadalmi egyeztetés van Finnországban. Egyeztetünk erről a parlamenten belül, a kormányon belül, a pártok között és az államfővel is.”

A svéd kormányfő visszafogottabb volt a kérdésben, ami nem meglepő, hiszen a kormányzó szociáldemokraták régóta ellenzik a NATO-csatlakozást, ellentétben a jobbközép ellenzékkel.

„A biztonsági helyzet drámaian megváltozott. Többször is találkoztam a svéd pártok vezetőivel a múlt héten, és számos kérdést megtárgyaltunk” – mondta Magdalena Andersson, aki szerint természetes, hogy újra felmerül a NATO-vita Svédországban.

Az orosz külügy az ukrajnai invázió után arról beszélt, „súlyos katonai és politikai következménnyel járna” a két ország csatlakozása a szövetséghez, a fenyegető figyelmeztetést viszont Helsinkiből és Stockholmból is visszautasították.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!