Zelenszkij a NATO-t bírálta, amiért nem hoznak létre repüléstilalmi övezetet Ukrajna fölött

2022. március 4. – 23:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnöke elítélte a NATO vezetőit, amiért nem hajlandóak repüléstilalmi övezetet létrehozni Ukrajna fölött. Az ukrán néphez intézett pénteki televíziós beszédében Zelenszkij kijelentette, hogy a nyugati vezetők tudják, hogy az ország elleni orosz agresszió valószínűleg fokozódni fog, és azzal vádolta őket, hogy ezzel gyakorlatilag engedélyt adnak Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a városok bombázásának folytatására.

„Tudva, hogy az újabb csapások és áldozatok elkerülhetetlenek, a NATO szándékosan úgy döntött, hogy nem zárja le a légteret Ukrajna fölött” – mondta Zelenszkij a kijevi irodájából közvetített videóbeszédében. „Ma a szövetség vezetése zöld utat adott az ukrán városok és falvak további bombázásához, elutasítva a repüléstilalmi zóna létrehozását” – jelentette ki.

Az háború kezdete óta az ukrán vezetés több tagja is kérte már a NATO-t, hogy vezessen be repüléstilalmi övezetet Ukrajna felett, azaz tiltsa meg az orosz katonai gépeknek a berepülést. A probléma, hogy mindezt be is kellene tartatni, ami azt jelentené, hogy a NATO akár orosz repülők lelövésére kényszerülhetne, és háborúba kerülne Oroszországgal. Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint a repüléstilalmi övezet létrehozása teljes körű háborúhoz vezetne Európában.

Vannak, akik szerint azonban a repüléstilalmi övezet nem jelentene automatikusan ilyen fokú eszkalációt. Minderről ebben a cikkben írtunk bővebben.

(BBC, Sky News)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!