Visszavonul a Putyint támogató orosz sztárszoprán, Anna Nyetrebko, elhalasztotta európai fellépéseit

2022. március 2. – 13:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ideiglenesen visszavonul az énekléstől az orosz-osztrák származású operaénekesnő, Anna Nyetrebko, aki eddig közismerten jó viszonyt ápolt Vlagyimir Putyinnal, és korábban egy orosz párti szeparatista vezetővel, Oleg Carjovval is jó viszonyban volt. Vele korábban közös fotója is készült Donyeckben, amelyen együtt fogtak egy orosz szeparatista zászlót – olvasható az euronews.culture-on.

Az énekesnő keddi közleménye szerint alapos mérlegelés után hozta meg döntését, amelyet a háborús helyzettel indokolt. Mint írta, nem ez a megfelelő időpont az énekésre és a zenélésre, így reméli közönsége megérti a döntését. Az énekesnő a mostani bejelentése előtt már elítélte a háborút, ám az operaház döntését is kifogásolta, amelyben nyílt politikai állásfoglalást és a szülőföldjüktől való elhatárolódást kérte a művészektől.

Nyetrebko eredetileg szerdán lépett volna fel a hamburgi Elba Filharmóniában, a hamburgi előadás után márciusban koncertezett volna Milánóban, a La Scala Színházban, majd Svájcban, amelyeket szintén elhalasztott.

Fotó: Alexander Demianchuk /TASS / Getty Images
Fotó: Alexander Demianchuk /TASS / Getty Images

Nyetrebko bejelentése azért is érdekes, mert a New York-i Metropolitan Opera a napokban függesztette fel minden Putyint támogató és az orosz kormány támogatását élvező művésszel és szervezettel együttműködését, így az NPR információ szerint a sztárszopránnal is. Az intézmény a háborús helyzettel indokolta a döntését, amelyet addig tartanak fenn, míg Oroszország be nem fejezi a gyilkolást Ukrajnában. A felfüggesztés nemcsak Nyetrebkót, hanem a nyíltan Putyin-párti karmestert, Valerij Gergijevet is érinti, akivel több európai operaház is megszakította az együttműködést.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!