Ez történt az orosz–ukrán háborúban kedd éjszaka és szerda hajnalban

Legfontosabb

2022. március 02. – 07:17

Ez történt az orosz–ukrán háborúban kedd éjszaka és szerda hajnalban
Romok egy harkivi kormányépület mellett becsapódó rakéta után kedden – Fotó: Sergey Bobok / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Amíg ön esetleg nem tudta követni az éjjeli híreket, addig is zajlottak az események az orosz–ukrán háborúban, amelynek kedden már a hatodik napját éltük meg. Összefoglaljuk a legfontosabb híreket, amelyek kedd este 21 óra és szerda reggel 7 óra között történtek.

  • Kiderült, hogy melyik hét orosz bankot zárják ki a SWIFT néven ismert nemzetközi bankközi elszámolási rendszerből.
  • Az invázióban való szerepvállalása miatt Belarusz ellen is elkezdenek szankciókat kivetni egyes országok, az Egyesült Királyság és Japán nyitja a sort.
  • Masszív oroszellenes hullám indult meg a világcégek részéről, többek között az Apple, a Nike és a Boeing vezette ki termékei, szolgáltatásai hozzáférhetőségét Oroszországban, a Ford pedig közölte, hogy felfüggeszti orosz érdekeltségeit. De a nagy olajvállalatok is nekibuzdultak, a BP-től kezdve a Shellen át az ExxonMobilig sorra jelentik be, hogy kiszállnak orosz projektjeikből. Apropó olaj: hiába minden ellenkező célú erőfeszítés, szerda reggel már 110 dollárba került egy hordó.
  • A Világbank közben 3 milliárd dolláros segély Ukrajnába küldéséről döntött.
  • Oroszország pedig a határain belül tartaná a pénzt a szankciók miatt rendkívül érzékennyé és instabillá váló gazdasági helyzet miatt, szerdától tilos az országból kivinni 10 ezer dollárnál nagyobb értékű valutát.
  • Kína közölte: szívesen közreműködne a tűzszüneti tárgyalások előmozdításában, a kínai külügyminiszter telefonon tárgyalt is ukrán kollégájával.
  • Eközben a harci események sem álltak le. Zsitomirt bombázni kezdték, Kijev külvárosi részein robbanásokat lehetett hallani, Mariupolt helyi források és a brit védelmi minisztérium információ szerint körülzárták az orosz csapatok, Harkivot újra rakétákkal lőtték, majd repülőn érkezett orosz katonák szálltak le a városban.
  • Magyar idő szerint éjjel 3-kor elhangzott Joe Biden amerikai elnök State of the Union beszéde, amelyben nem meglepő módon sokat foglalkozott Ukrajnával. Biden egyik fontos, konkrét bejelentése az volt, hogy kitiltják az orosz repülőgépeket az USA légteréből. De az orosz oligarcháknak is megüzente: „ennyi volt”. „Európai szövetségeseinkkel együtt felkutatjuk és elvesszük tőlük a jachtjaikat, a luxusingatlanjaikat, a magánrepülőiket” – mondta Biden, aki szerint Putyin „elszámolta magát”. Ugyanakkor közölte azt is, hogy amerikai csapatok nem fognak részt venni az oroszok elleni ukrajnai összecsapásokban. (A teljes beszédet, amelyben természetesen nem csak Ukrajnáról volt szó, itt foglaltuk össze.)
Kapcsolódó
Kövess minket Facebookon is!