Ukrajna washingtoni nagykövete szerint vákuumbombát vetettek be az oroszok hétfőn

2022. március 1. – 00:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több nemzetközi hírforrás, köztük a Sky News és a Guardian is arról ír Ukrajna washingtoni nagykövetére hivatkozva, hogy az oroszok vákuumbombát vetettek be az ukránok ellen hétfőn – igaz, a BBC kiemeli, hogy nem tudták megerősíteni a nagykövet értesülését.

Okszana Markarova nagykövet asszonyt hétfőn a washingtoni kongresszusban hallgatták meg, ezután nyilatkozott riportereknek a termobarikus fegyver állítólagos bevetéséről. „A fegyver használatát tiltja a genfi egyezmény is – tette hozzá Markarova – Oroszország nagy pusztítást akar okozni Ukrajnában.”

Ahogy a BBC írja, a termobarikus fegyvereket nem hagyományos lőszerrel, hanem nagynyomású robbanóanyaggal töltik meg, amely oxigént szív be a környezetéből, hogy rendkívül erős robbanást és nyomáshullámot okozzon. A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet szerint a fegyvert használták már korábban az oroszországi Csecsenföldön, sőt, a CNN szombaton arról számolt be, hogy egy termobarikus rakétavetőt láttak a nyugat-oroszországi Belgorodban – ami mindössze 40 kilométerre fekszik az orosz–ukrán határtól, Harkiv közelében.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!