Orosz támadás indult a Krímtől nyugatra fekvő Herszon ellen ukrán források szerint

2022. március 1. – 03:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Támadást indítottak orosz csapatok a dél-ukrajnai Herszon ellen, írja ukrán hivatalos forrásokra hivatkozva a BBC. A közel 300 ezres kikötőváros a Krím félszigettől nyugatra, Nova Kahovka és Mikolajiv között fekszik – és míg Mikolajivet tartják az ukránok, Nova Kahovkát már bevették az oroszok.

„Szemtanúk szerint az ellenség a repülőtér felől nyomul előre a mikolajivi autópálya és a hűtőházak melletti körgyűrű felé” – írta a Telegramon az ukrán állami különleges kommunikációs szolgálat. A BBC ukrajnai riporterei is erős robbanásokról számoltak be a herszoni repülőtér környékén.

A Herszon megyei adminisztráció Facebook-oldalán azt írta, körbekerítették ugyan a várost az orosz csapatok, de nem foglalták még el. Herszon polgármestere szerint a megszálló csapatok ellenőrző pontokat állítottak fel a város bejáratainál.

„Nehéz megmondani, hogyan alakul a helyzet a továbbiakban. De Herszon ukrán volt, és az is marad! Arra kérek mindenkit, hogy maradjon nyugodt és megfontolt. Ne lépjenek az utcára a kijárási tilalom ideje alatt. Ne kerüljenek agresszív szituációba senkivel, és ne provokálják az ellenséget”

– írta Facebook-bejegyzésében Igor Kolihaje polgármester.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!