Orosz oligarchák magángépeit figyelő oldalt csinált a korábban Elon Musk útjait követő tinédzser

2022. március 1. – 08:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A korábban Elon Musk magánrepülős útjait követő Twitter-oldalt létrehozó 19 éves férfi most egy új fiókot csinált Russian Oligarch Jets néven, ami az orosz oligarchák légi útjait követi nyomon.

Az automatizált fiók a Putyin belső körének tagjai elleni amerikai szankciókat követően jött létre. Jelzi az adott gépek aktuális tartózkodási helyét, és azt is, mikor és hol szállnak fel vagy le a milliárdos üzletemberek repülőgépei, helikopterei.

A Putyin-közeli üzletember közül páran már Montenegróba és a Maldív-szigetekre költöztették megajachtjaikat, valószínűleg azért, hogy elkerüljék az esetleges lefoglalásokat. Az oldal már nyomon követte például a Roman Abramovics tulajdonában lévő repülőgépek több repülését, köztük egy hétfői karibi helikopteres utat.

Apró szépséghiba, hogy Jack Sweeney, a fiókok mögött álló egyetemista egy tweetben figyelmeztetett, hogy ne számítsunk túl nagy pontosságra, mert sok VIP-gép van, és Oroszországban nem áll rendelkezésre annyi elérhető repülési adat, mint Európában vagy Amerikában.

A 19 éves Sweeney korábban egy olyan Twitter-botot fejlesztett, ami a világ leggazdagabb embereinek magánrepüléseit követi, köztük Elon Musk utazásait is. Sweeney-t tavaly ősszel kereste meg először a Tesla-király, hogy 5000 dollárért cserébe törölje az ElonJet néven futó Twitter-fiókot, ami az ő repülőútjait követi.

Muskot megijeszthette az ElonJet fiók népszerűsége, nagyon kockázatosnak gondolta, hogy bárki bármikor megtudhatja, épp hol jár a világban. 5000 dollárt ajánlott fel, de Sweeney inkább az ajánlat tízszeresét és egy Model 3-as Teslát kért a fiók törlésért cserébe. Erre a milliárdos azt mondta, még átgondolja a dolgot.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!