Elon Musk 5 ezer dollárt akart fizetni egy 19 évesnek, hogy törölje a repülőgépe útvonalát követő Twitter-fiókot

2022. január 28. – 14:56

Másolás

Vágólapra másolva

Jack Sweeney egy 19 éves fiatal, aki egy olyan Twitter-botot fejlesztett, ami a világ leggazdagabb embereinek magánrepüléseit követi, köztük Elon Musk utazásait is. Sweeney-t tavaly ősszel kereste meg először a Tesla-király, hogy 5000 dollárért cserébe törölje az ElonJet néven futó Twitter-fiókot, ami az ő repülőútjait követi.

A Protocolon megjelent cikk azt írja, hogy Muskot megijeszthette az ElonJet fiók népszerűsége, ezért is kereste fel a 19 éves Jack Sweeney-t, hogy szedje le a Twitter-fiókot, mert rá nézve egyáltalán nem biztonságos, hogy bárki bármikor megtudhatja, épp hol jár a világban. Musk 5000 dollárt ajánlott fel a 19 évesnek, de Sweeney inkább az ajánlat tízszeresét és egy Model 3-as Teslát kért a fiók törlésért cserébe, erre a milliárdos azt mondta, hogy még átgondolja.

Egyébként Sweeney eddig is sokat profitált az általa fejlesztett nyomkövető rendszerből, hisz egyre több követője van a közösségi médiában, megtanult kódolni, és felajánlottak neki egy appfejlesztő állást az UberJetsnél is.

Elon Musk – fotó: Theo Wargo / Getty Images
Elon Musk – fotó: Theo Wargo / Getty Images

A Sweeney által lefejlesztett rendszerben az információk beszerzése és elemzése olyan, mint egy logikai kirakós játék: a repülőgépek ADS-B jeladóinak adatait használja, amelyek valós időben mutatják a repülőgépek helyzetét a levegőben. Sweeney botjai a repülőgép magassága és a jeladókból beérkező adatok alapján tudják meghatározni, hogy mikor száll fel és le az adott gép. Sőt, a botok a szélességi és hosszúsági fokokat is összevetik egy repülőtereket tartalmazó adatbázissal, és így meg tudják határozni azt is, hogy az adott repülőgép merre indul vagy merre tart. Ezek az információk mind teljesen nyilvánosak, és a legtöbb magánrepülőgép követésére is felhasználhatók.

Ez egy olyan kiskapu, amely csak azért maradt észrevétlen, mert sok ismeretre van szükség ahhoz, hogy tudjuk, hogyan lehet ezekhez az adatokhoz hozzáférni, és hogy megértsük, hogyan kell elemezni őket. Sweeney már gyermekkora óta jártas a repülőgépek világában, édesapja ugyanis légitársaságoknál dolgozik. Elmagyarázta Musknak is, hogy hogyan tudja ezeket az adatok kinyerni és felhasználni, és a beszámoló szerint a milliárdos maga is meglepődött, hogy a megfelelő ismeretekkel mennyire könnyen átlátható a rendszer.

Musk és Sweeney legutóbb múlt szerdán cseteltek, amikor Sweeney azt mondta, hogy a fiók törléséért cserébe inkább egy gyakornoki állásnak örülne. Sweeney szerint Musk még nem nyitotta meg az üzenetét, de nem sértődött meg. Sőt, úgy véli, tudja, miért hallgat Musk: „Szerintem Hawaiin nyaral, ha megnézed az ElonJetet”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!