Sokan meghaltak a Harkivot ért orosz támadásokban

2022. március 1. – 10:16

frissítve

Sokan meghaltak a Harkivot ért orosz támadásokban
Tűzoltók a találatot kapot épületben – Fotó: Ukrainian State Emergency Service / REUTERS

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább 9 ember meghalt és 37-en megsebesültek Harkivban, a második legnagyobb ukrán városban, amikor rakétatámadások sorozata érte a várost hétfőről keddre virradó éjszaka és kedd reggel. Ihor Terehov, Harkiv polgármestere a Guardian szerint azt közölte: a halálos áldozatok között 3 gyerek is van.

„Ma nagyon nehéz napunk volt. Megmutatta, hogy nem pusztán háború az, ami folyik, hanem ukrán emberek lemészárlása” – fogalmazott Terehov a Telegramon. „A rakéták lakóépületeket találtak el, békés civileket gyilkolva és sebesítve meg. Harkiv nagyon hosszú ideje nem látott ekkora pusztítást. Borzasztó” – folytatta.

Törmelék és romok a rakétatalálat után – Fotó: Ukrainian State Emergency Service / REUTERS
Törmelék és romok a rakétatalálat után – Fotó: Ukrainian State Emergency Service / REUTERS

A polgármester szerint négyen akkor haltak meg, amikor vízért indultak az óvóhelyről, egy két felnőttből és három gyerekből álló család pedig az autójában égett halálra.

A központot több tucat találat érte, miután az oroszok Grad rakéta-sorozatvetőkkel lőttek.

Az egyik rakéta egy kormányzati épület közvetlen közelében csapódott be, a hatalmas, tűzgömbbel is járó robbanás akkor következett be, amikor autók is közlekedtek a Szabadság téren. Ukrajna Állami Vészhelyzeti Szolgálata alapján az ukrán Interfax azt közölte, hogy csak a város fő terét érő rakétatámadásban 10-en vesztették életüket, és több mint 20-an sérültek meg.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök háborús bűncselekménynek nevezte a Harkivban történteket. Zelenszkij szerint szemtanúi beszámolók tucatjai támasztják alá, hogy nem egyetlen eltévedt lövedékről volt szó, hanem emberek szándékos elpusztításáról. „Az oroszok tudták, hová lőnek” – fogalmazott a BBC szerint.

Az északkeleti Harkiv városát, ahol 1,6 millió ember él, az elmúlt napokban folyamatosan súlyos támadások érték. Folynak a harcok: többször érkeztek már egymásnak ellentmondó információk arról, hogy ukrán vagy orosz kézen van-e a város, de a legutóbbi hírek szerint az ukránok visszavették az irányítást, majd ezután következett az újabb, sok civil életét követelő támadássorozat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!