Rakéta-sorozatvetővel lőtték Harkiv lakóövezetét az oroszok, sok lehet a civil áldozat

Legfontosabb

2022. február 28. – 16:30

frissítve

Rakéta-sorozatvetővel lőtték Harkiv lakóövezetét az oroszok, sok lehet a civil áldozat
Megsemmisült ukrán péncélozott csapatszállító egy kiégett harkivi iskola előtt 2022. február 28-án – Fotó: Sergey Bobok / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz erők Grad típusú rakéta-sorozatvetőkkel nyitottak tüzet hétfőn a kelet-ukrajnai Harkiv lakóövezeteire, a támadásnak sok civil is áldozatául eshetett – írja az MTI. Hogy pontosan hány civil halálos áldozat és sérült lehet, egyelőre nem tudni, erről többféle információ is kering párhuzamosan.

A támadásról – amely épp az ukrán–orosz béketárgyalás idején folyt – először Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója számolt be egy Facebook-bejegyzésben, erről korábban mi is írtunk. Azóta is számos videó kering a közösségi médiában, amelyeken látszólag valóban civil célpontokat lőnek, de ezek hitelességét akkor még nem erősítették meg más forrásból.

Herascsenko nyomán az MTI vagy például a Guardian is többtucatnyi civil halálos áldozatról és további több száz civil sérültről ír. Az AFP hírügynökség azonban a terület kormányzójára hivatkozva azt írja, legalább 11 civil áldozata volt a támadásnak. Megint más számokról beszélt Ihor Terehov, Harkiv polgármestere, aki az MTI – eszerint ellentmondásos számokat tartalmazó – beszámolója szerint azt mondta, eddig egy elhunyt nőről, illetve 15 megsebesült katonáról és 16 civil sebesültről tudnak.

Annyi biztos, hogy a támadás az elérhető videók alapján valóban súlyos volt, ahogy az az alábbi videón is látszik:

Roman Szemenuha, Harkiv megye kormányzóhelyettese azt mondta, hogy az orosz erők Harkiv sűrűn lakott lakótelepeit lövik, amelyekben több mint egymillióan élnek:

„Ijesztő, tüzérséggel lőnek lakóházakra. A veszteségeket még nem lehet összeszámolni.”

Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt csütörtökön megindított támadás – orosz narratíva szerint: speciális katonai művelet, illetve békefenntartó misszió – egyik indokaként azt hozta fel, hogy népirtás folyik az ukrajnai kisebbségek ellen, akiket meg kell védeni, egyúttal biztosította Ukrajna civil lakosságát, hogy nincs félnivalójuk. Azóta számos civil halt már meg a harcokban, de ez az első alkalom, amikor felmerült, hogy nem járulékos civil áldozatokról lehet szó, hanem olyan támadásról, amely kifejezetten civilek lakta városrész ellen irányult. Oroszoroszág egyelőre nem reagált ezekre a feltételezésekre.

A BM-21 Grad rakéta-sorozatvető a második világháborúból ismert Katyusa utódja, egy 122 milliméteres, legtöbbször Ural teherautóra szerelt rakétarendszer. Negyven indítócsővel rendelkezik, másodpercenként két rakétát képes kilőni. Maximális lőtávolsága körülbelül 40 kilométer. Mint általában a rakéta-sorozatvetők, a csöves tűzfegyverekkel – ágyúkkal, tarackokkal, aknavetőkkel – ellentétben a Gradok is kevésbé pontosak, viszont az összes rakétájukat rövid időn belül el tudják lőni, majd utána gyorsan tüzelőállást tudnak változtatni.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!