Tizenkét ENSZ-diplomatát utasít ki az Egyesült Államok kémkedés gyanúja miatt

2022. február 28. – 23:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Olivia Dalton, az amerikai ENSZ-misszió szóvivője hétfőn a Twitteren közölte, hogy megkezdték tizenkét, általa hírszerzőnek nevezett orosz diplomata kiutasítását, akik a hivatalos amerikai álláspont szerint „az amerikai tartózkodásuk során az Egyesült Államok nemzetbiztonságát sértő kémkedési tevékenységet folytattak”. Dalton azt is hozzátette, hogy a ma bejelentett döntést több hónapos munka előzte meg.

Az MTI beszámolója szerint Vaszilij Nyebenzja, Oroszország állandó ENSZ-nagykövete hétfőn újságíróknak elmondta, hogy az érintett diplomatáknak március 7-ig kell elhagyniuk az Egyesült Államokat. Nyebenzja az ügyet felvetette a világszervezet Biztonsági Tanácsában (BT) az ukrajnai humanitárius helyzetre tekintettel összehívott tanácskozáson is. Az orosz diplomata itt az Egyesült Államok ellenséges intézkedésének minősítette a történteket.

Richard Mills, az Egyesült Államok helyettes ENSZ-képviselője azzal válaszolt, hogy a távozásra felszólított diplomaták a státuszukkal összeegyeztethetetlen tevékenységekben vettek részt. Az orosz nagykövet mindenesetre kijelentette, hogy Oroszország válaszolni fog a lépésre, mert ez a diplomáciai gyakorlat. Moszkva egyébként éppen két hete utasította ki Oroszországból Bart Gormant, a második legmagasabb beosztású amerikai diplomatát az országban, akkor egy amerikai szóvivő azt mondta, fontolgatják a válaszlépéseket. A két ország rendszeresen utasítja ki egymás diplomatáit, a Biden-adminisztráció például tavaly tíz orosz diplomatát utasított ki hekkelés, illetve a 2020-as választásba való állítólagos beavatkozás miatt.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!