A héten újabb, komoly EU-s szankciók jönnek Belarusz ellen, az USA felfüggeszti a minszki nagykövetségét

2022. február 28. – 14:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Erről egy vezető beosztású EU-s tisztviselő tájékoztatta a Reuterst. A lehetséges szankciók között az exporttevékenység, a helyi oligarchák, a központi bank korlátozása, illetve a belarusz bankok lekapcsolása a SWIFT-rendszerről is felmerült. „Ami a gazdasági szankciócsomagot illeti, az küszöbön áll, valószínűleg még ma vagy holnap javaslatot tesznek rá” – mondta a neve elhallgatását kérő tisztviselő.

A tisztviselő elmondta, hogy a cél az lesz, hogy minden további belarusz áru exportját leállítsák, és ez magában foglalja az üzemanyagokat, a dohányt, a fát, a cementet és a vasacélt. Az EU emellett megszüntet néhány kiskaput, amelyek még mindig fennálltak a műtrágyagyártáshoz használatos hamuzsír exportjára vonatkozóan.

„A kettős felhasználású árukra vonatkozó exportkorlátozásokat is végrehajtjuk, és emellett most azt vizsgáljuk, hogy meg tudjuk-e ismételni azt, amit a központi bankkal kapcsolatban Oroszországgal és a gyors intézkedésekkel kapcsolatban a belarusz gazdasággal teszünk” – mondta a tisztviselő.

Közben az Egyesült Államok bejelentette, hogy felfüggeszti a minszki nagykövetsége működését, és a moszkvai nagykövetség nem létfontosságú munkát végző dolgozóinak és családjuknak is megengedni, hogy önkéntes alapon elhagyják az országot.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!