Törökország vasárnap háborúnak minősítette Ukrajna lerohanását

2022. február 27. – 17:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter vasárnap a CNN élő műsorában azt mondta, Törökország megvizsgálta, hogy konfliktusnak vagy háborúnak számít-e Oroszország ukrajnai inváziója, és a montreux-i egyezmény alapján arra a következtetésre jutottak, hogy

„Ez egyértelműen háború.”

Az 1936-os egyezmény a török tengerszorosokon való tengeri áthaladást szabályozza, és bizonyosfokú ellenőrzést biztosít Törökország számára az olyan hadihajók áthaladása felett, amelyek az Égei-, a Márvány- és a Fekete-tengert összekötő Dardanellák és a Boszporusz-szorosok felől érkeznek.

Békeidőben a fekete-tengeri országok hadihajói (bizonyos súly- és fegyverszállítási korlátozásokat betartva) előzetes diplomáciai értesítéssel áthaladhatnak a szorosokon. Háború idején azonban, ha Törökország nem áll hadban, akkor a hadviselő országok hadihajói nem használhatják a szorosokat. Az egyezmény szerint, ha Törökország háborús fél, vagy úgy ítéli meg, hogy közvetlen háborús veszély fenyegeti, lezárhatja a szorosokat a Fekete-tenger partjainál.

Van ugyanakkor a montreux-i egyezménynek vagy ugyanakkor egy olyan cikkelye, amely alapján háború idején a hadbanálló országok hadihajói számára lehetővé kell tenni azt, hogy a Fekete-tengeren lévő kiindulási bázisukra visszatérhessenek. Erre a török külügyminiszter ahogy korábban, úgy vasárnapi interjújában is külön felhívta a figyelmet.

Ukrajna korábban azután kérte Törökországtól a szorosok lezárását, hogy az orosz erők az invázió részeként partra szálltak Ukrajna fekete- és azovi-tengeri kikötőinél. Törökország azonban ennek a kérésnek a montreux-i egyezményre hivatkozva nem tett eleget.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!