A törökök nem zárják le a Boszporuszt az orosz hajók előtt

2022. február 25. – 12:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Törökország nem tehet eleget Ukrajna kérésének, és nem akadályozhatja meg, hogy orosz hadihajók a Fekete-tengerre jussanak a szorosain keresztül, mivel egy nemzetközi egyezmény záradéka lehetővé teszi, hogy a hajók visszatérjenek a bázisukra – közölte pénteken a török külügyminiszter. A jelenleg Kazahsztánban tartózkodó Mevlüt Çavuşoğlu elmondta, hogy Törökország tanulmányozza Kijev kérését, de Oroszországnak az 1936-os montreux-i egyezmény értelmében joga van ahhoz, hogy a hajókat visszaküldje hazájukba, jelen esetben a Fekete-tengerre.

„Ha a háborúban részt vevő országok kérvényt nyújtanak be, hogy hajóik visszatérhessenek a bázisaikra, azt engedélyezni kell” – idézte Çavuşoğlu szavait a Hurriyet napilap alapján a Reuters.

Ukrajna azután kérte a szorosok lezárását, hogy az orosz erők az invázió részeként partra szálltak Ukrajna fekete- és azovi-tengeri kikötőinél. Ezzel nehéz helyzetbe hozta a NATO-tagállamot, amely a nyugati kötelezettségvállalásait és az Oroszországgal ápolt szoros kapcsolatait próbálja egyensúlyozni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!