Sok millió menekült érkezésére készül az EU, egyszerűsíthetik a hosszadalmas menekültügyi eljárást

2022. február 27. – 20:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Uniónak több millió menekült érkezésére kell felkészülnie az Ukrajnában dúló háború miatt, ezért az Európai Bizottság tervet dolgoz ki a nemzeti erőfeszítések összehangolására és a menekültek esetleges tagállamok közötti elosztására – közölte Ylva Johansson belügyi biztos az MTI szerint.

Johansson vasárnap Brüsszelben, a tagországok belügyminisztereinek rendkívüli tanácskozása után tartott sajtótájékoztatót. Arról beszélt, hogy az uniós bizottság a lakhelyüket elhagyni kényszerülő ukránok „tömeges beáramlása” esetén alkalmazni szükséges szabályok életbe léptetésére tesz javaslatot a tagállamok belügyminisztereinek következő, csütörtökön esedékes ülésén.

A terv az, hogy a hosszadalmas menekültügyi eljárás helyett az Ukrajnából menekültek bizonyos minimumkövetelmények mellett azonnali ideiglenes védelmet kaphassanak az EU-ban. Az irányelvet akkor alkalmaznák, ha a menedékjog iránt benyújtott kérelmek annyira megsokasodnának, hogy a szokásos eljárása túlterhelné a felelős hatóságokat.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, szombatról vasárnapra megduplázódott az Ukrajnából menekülő száma, az ENSZ összesítése szerint már több mint 368 ezren hagyhatták el az országot.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!