A szegedi Dóm téren, a Holodomor emlékműnél is tiltakoztak az Ukrajna elleni háború miatt

2022. február 27. – 21:53

frissítve

Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Szegeden vasárnap délután 17 órától az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború miatt tiltakoztak a Dóm téren, a Holodomor emlékműnél.

A Dóm mellett korábban több nemzet, így a lengyelek, az örmények, a zsidók és az ukránok súlyos tragédiáinak is emléket állítottak. A Holodomor – magyarul éhhalál – szobor, amelyet 2018 őszén avattak fel, két ungvári művész alkotása. Arra emlékeztet, hogy Ukrajna területén 1932-33 ban mintegy 7-10 millió ember pusztult el a súlyos éhínség miatt, miközben a Szovjetunió más részein is sokan haltak éhen. Az élelmiszerhiány oka Sztálin elhibázott gazdaságpolitikája, és a könyörtelen begyűjtés volt. A szovjet hatóságok kifosztották az ukrán parasztházakat, minden terményt és ennivalót elvettek az ukránoktól. 2006-ban az ukrán parlament törvényt fogadott el, amely szerint ez az ukránok ellen elkövetett népirtás volt.

A tiltakozáson negyven-ötven ember jelent meg, közülük sokan hazánkban élő ukránok voltak. Többen hoztak virágot, amelyet a szobor előtti díszkerítésnél helyeztek el a meggyújtott, illetve elektromos mécsesekkel együtt. Egy középkorú hölgy a sírással küszködve mondta el rövid beszédét, amelyben értelmetlennek és érthetetlennek nevezte az ukránok elleni orosz támadást. Mint mondta, nem igaz, hogy csak katonákkal harcolnak a megszállók, mert Ukrajnában civilek, köztük gyerekek is meghaltak és megsebesültek az orosz támadásban.

Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

A résztvevők közül néhányan kék-sárga zászlót tartva elénekelték az ukrán himnuszt. Ezután mindenki megrendülten állt, néhányan megölelték egymást, az ismerősök halkan beszélgettek.

A szervezők elmondták, hogy a tiltakozást a szegedi Nemzetiségek Háza szervezte, amellyel közösen Ukrajna Szegedi Tiszteletbeli Főkonzulátusa, a Szegedi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat és a Csongrád Megyei Ukránok Kulturális Egyesülete hétfőtől gyűjtést indít. Várnak pénzbeli adományokat, élelmiszert, ruhákat és minden más felajánlást is gyűjtenek az ukrajnai háború károsultjainak megsegítésére. A részletekről a Facebookon lehet tájékozódni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!