Az USA, az EU, a britek és Kanada is szankciókat jelentett be Putyin vagyonára

2022. február 25. – 23:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin orosz államfő és Szergej Lavrov külügyminiszter vagyonelemei ellen az Európai Unió az Egyesült Királyság, az USA és Kanada is szankciókat vezet be, írja a BBC.

Azt egyelőre nem tudni, milyen vagyonelemekre terjednek ki a korlátozások, és azt sem, egyáltalán mekkora vagyonuk van az érintett országok fennhatósága alatt.

Borisz Johnson brit kormányfő indítványozta azt is, hogy zárják ki Oroszországot a SWIFT globális bankközi fizetési rendszerből, ami elemzők szerint tényleg igen komoly csapás lenne az orosz gazdaság számára.

Korábban EU-s vezetők is úgy vélték, a második uniós szankciós csomagban szükséges lenne leszögezni Oroszország kizárását a SWIFT-rendszerből, de néhány tagország – a többi között Németország – ellenezte ezt a lépést. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy az orosz bankszektort levágják a globális pénzügyi rendszerről, ami jelentősen megnehezíthetné például az orosz olajexportot, ami az Ukrajnát lerohanó rezsim egyik legfontosabb bevételi forrása.

A CNN szerint a Fehér Ház azt is közölte, az Egyesült Államok szankciós listájára további orosz tisztségviselők is felkerülnek majd. A Fehér Ház szóvivője úgy véli, valamiféle beutazási tilalom is szerepel majd az orosz elnök elleni amerikai szankciók között, de konkrét részleteket nem tudott mondani.

A EU korábban több körben jelentett már be szankciókat Oroszország ellen, a korlátozások egyebek mellett a a pénzügyi szektorra, az energia- és a közlekedési ágazatra, a kettős felhasználású termékekre, az exportellenőrzésre és az exportfinanszírozásra, a vízumpolitikára és további orosz személyek szankcionálására terjednek ki.

Az USA pedig teljes körű blokkoló szankciókat vezetett be Oroszország négy nagy pénzintézete ellen.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!