Csúcstalálkozón döntöttek az újabb szankciókról az EU-tagállamok vezetői

2022. február 25. – 07:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Rendkívüli, éjszakába nyúló csúcstalálkozót tartottak az Európai Unió tagállamainak állam- és kormányfői, ahol megállapodtak az Oroszország elleni új szankciócsomagról – írta az MTI. A szankciók:

  • a pénzügyi szektorra,
  • az energia- és a közlekedési ágazatra,
  • a kettős felhasználású termékekre,
  • az exportellenőrzésre és az exportfinanszírozásra,
  • a vízumpolitikára és további orosz személyek szankcionálására terjednek ki.

A csúcstalálkozón az EU-tagállamok vezetői nyilatkozatot fogadtak el, amelyben rögzítették, hogy újabb szankciókat helyeznek kilátásba Oroszországgal és Belarusszal szemben is, elítélve Minszk szerepét az orosz támadásban. A tagállamok közül Lengyelország, Szlovénia és Belgium szorgalmazta a lehető legerősebb szankciókat Oroszországgal szemben. A szankciók bevezetése mellett az is fontos pont volt, hogy az Európai Unió kilátásba helyezze Ukrajna mielőbbi teljes jogú EU-tagságát 2030-ra. A lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki azt nyilatkozta, hogy az EU-nak meg kell állítania Moszkvát, és ennek érdekében egységesnek kell lennie a szankciókat illetően.

Egyes uniós vezetők úgy vélték, hogy ebben a második uniós szankciós csomagban szükséges lenne leszögezni Oroszország kizárását a SWIFT globális bankközi fizetési rendszerből is, de több tagország – a többi között Németország – ellenezte ezt a lépést.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!