Putyint mantrázva próbálják nyugtatni az oroszokat odahaza

2022. február 25. – 08:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz törvényhozók csütörtök óta gőzerővel azon vannak, hogy megpróbálják legitimálni a csütörtökön Ukrajna ellen indított háborút.

Valentina Matvijenko, az orosz Föderációs Tanács elnöke Vlagyimir Putyin szavait idézve azt mondta, hogy a kormánynak „nem volt más választása”, mint hogy támadást indítson, amelynek célja a jelek szerint az ukrán nagyvárosok, például Kijev elfoglalása. „Oroszország különleges katonai műveletet jelentett be, hogy békére kényszerítse Ukrajnát, hogy megállítsa a legaktívabb módon zajló militarizálódását” – mondta péntek reggel nyilvános nyilatkozatában a Guardian moszkvai tudósítója szerint.

Matvijenko, aki Nyugat-Ukrajnában született, hozzátette: „Nem maradt más választásunk. Igen, nem könnyű választás, de ez az egyetlen módja annak, hogy megállítsuk a testvérháborút”.

Vjacseszlav Volodin, az Állami Duma elnöke megismételte korábbi megjegyzéseit, miszerint a hazájuk elleni tömeges támadást az ukránok érdekében hajtják végre. „Az ukrán állampolgároknak nem kell félniük a békefenntartó művelettől. Ez kizárólag a demilitarizálást célozza” – mondta Volodin nicaraguai látogatása során.

Azt is megismételte, hogy a művelet célja – szintén Putyint mantrázva – Ukrajna nácimentesítése: ez arra utal, hogy ha a művelet sikeres lesz, Oroszország megtorlást akarhat végrehajtani az ukránok ellen. „Ukrajnának szabad, független, demokratikus és békés nemzetté kell válnia, amint megszabadul a náci ideológiájú népellenes rezsimtől, és saját polgárai érdekében fejlődésnek kell indulnia” – mondta.

Eközben az Joe Biden amerikai elnök által bejelentett szankciók által érintett orosz bankok az ügyfeleiket igyekeztek megnyugtatni. A második legnagyobb orosz bank, a VTB azt mondta, a szankciók nem lesznek hatással a készpénzfelvételre, a harmadik legnagyobb bank, a Gazprombank szerint a pénzintézet működésére semmi hatással nem lesznek a szankciók, míg a Sberbank szintén hasonlókkal nyugtatott, hozzátéve, hogy még át kell nézniük a szankciók pontos hatásait.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!