Putyin: Nem volt más mód Oroszország megvédésére, mint Ukrajna megszállása

2022. február 24. – 18:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrajnai orosz invázió fejleményeit percről percre közvetítjük ebben a cikkben.

A támogatóinknak köszönhetően nagy létszámban percről percre és a helyszínről is tudunk tudósítani a háborúról. Ha fontosnak tartod a munkánkat, legyél te is a támogatónk!

Csütörtökön rendkívüli megbeszélésre hívta be a Kremlbe a legfőbb orosz oligarchákat Vlagyimir Putyin elnök azután, hogy hajnalban háborút indított Ukrajna ellen. A gazdasági szereplők arra kérték Putyint, hogy lehetőség szerint kerülje el az orosz gazdaság még nehezebb helyzetbe hozását a nyugati szankciókra reagálva, mire Putyin csak annyit reagált, hogy a csütörtökön megindított invázió „elkerülhetetlen lépés” volt.

Az állami televízióban csütörtökön sugárzott megjegyzéseiben Putyin azt mondta:

„Amit először is el akartam mondani – a legfontosabbat, hogy mindannyian megértsék –, hogy ami most történik, az egy szükséges intézkedés volt. Nem hagytak nekünk esélyt arra, hogy másként cselekedjünk. Olyan kockázatokat teremtettek a biztonság területén, hogy lehetetlen volt másképp reagálni. Minden erőfeszítésünk a nullához vezetett. [...] Olyan kockázatokat teremtettek, hogy nehéz felfogni, hogyan maradhatott volna fenn az országunk”.

A Washington Post cikke szerint Putyin azt mondta a megbeszélés után az állami médiának, hogy Oroszország felkészült az új szankciókra és korlátozásokra, amelyek az országra várnak a világ országaitól. „Természetesen megértjük a világot, amelyben élünk” – mondta. „És így vagy úgy, de felkészültünk arra, ami most történik a korlátozások és szankciók tekintetében.”

Putyin hangsúlyozta a külföldi vezetőknek, hogy nem szabad kiszorítaniuk Oroszországot a globális gazdasági rendszerből. „Nem fogunk kárt okozni a [világgazdaság] rendszerében, amelyben mi magunk is benne vagyunk” – mondta. „Nekem úgy tűnik, partnereinknek ezt meg kell érteniük, és nem azt a feladatot kell maguk elé tűzniük, hogy kiszorítsanak minket ebből a rendszerből. Mindazonáltal politikai okokból ezek a korlátozások meg fognak történni.”

Putyin csütörtöki megszólalását a brit Sky News élőben közvetítette, itt van belőle egy részlet.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!