Oroszország Ukrajnát vádolta agresszióval az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésén

2022. február 22. – 06:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna kérésére magyar idő szerint kedden hajnali három órakor összeült az ENSZ Biztonsági Tanácsa. Az ukránok azután kezdeményezték a testület összehívását, hogy hétfőn este Vlagyimir Putyin orosz elnök egy rendelettel elismerte a kelet-ukrajnai szakadár területek függetlenségét, illetve elrendelte, hogy békefenntartóként orosz katonák menjenek az újonnan elismert szakadár területekre. Ironikus módon az ENSZ BT elnöki pozíciója éppen Oroszországnál van ebben a hónapban, így az ülést Vaszilij Nebenzija orosz ENSZ-nagykövet vezette le.

A másfél órás nyílt (a YouTube-on is közvetített) ülésen többek között az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, India, Írország, az Egyesült Arab Emírségek, Kenya és Ghána képviselői is nyomatékosan szorgalmazták a békét és a diplomáciát az ukrajnai háború elkerülése érdekében.

Linda Thomas-Greenfield amerikai nagykövet az ülésen felszólalva kétségbe vonta Putyin azon állítását, hogy az orosz csapatok „békefenntartó” szerepet vállalnának a donyecki és luhanszki területeken. „Ő békefenntartóknak nevezi őket. Ez badarság. Tudjuk, hogy valójában mik azok” – jelentette ki Thomas-Greenfield.

Az amerikai ENSZ-nagykövet azt is sérelmezte, hogy Putyin hétfői tévébeszédében gyakorlatilag kijelentette, hogy Oroszország jogos igényt formál a hajdani Orosz Birodalom egész területére, így például Ukrajnára, Finnországra, a balti államokra, Belaruszra, és Grúziára.

Az orosz nagykövet az ülés kezdete után nagyjából egy órával szólalt fel. Beszédét azzal kezdte, hogy kijelentette, a megelőző egy órában Oroszországot ért „verbális támadásokat” megválaszolatlanul hagyja, ugyanis jelenleg azt lenne a legfontosabb kitalálni, hogy hogyan lehetne elkerülni a háborút, és

„hogyan lehetne rábírni Ukrajnát, hogy hagyjon fel a Donyeck és Luhanszk elleni ágyútámadásokkal és provokációkkal.”

Nebenzija kijelentette, hogy Oroszország továbbra is nyitott a konfliktus diplomáciai úton történő rendezésére, azonban nem hajlandóak megengedni, hogy az ukránok „vérfürdőt rendezzenek Donbaszban”.

Képernyőfelvétel az ENSZ Biztonsági Tanácsának üléséről, a képen Vaszilij Nebenzija orosz ENSZ-nagykövet – Fotó: United Nations / YouTube
Képernyőfelvétel az ENSZ Biztonsági Tanácsának üléséről, a képen Vaszilij Nebenzija orosz ENSZ-nagykövet – Fotó: United Nations / YouTube

Az orosz nagykövet után Ukrajna képviselője is szót kapott. Szerhij Kiszlicja kijelentette, hogy az ENSZ támadás alatt áll Oroszország által. „Az ENSZ beteg. Ez egy tény. Megfertőzte a Kreml által terjesztett vírus. A kérdés, hogy megadja-e magát ennek a vírusnak?” Kiszlicja elismételte Volodimir Zelenszkij szavait is, melyeket az ukrán elnök az ukrán néphez intézett éjszakai tévébeszédében mondott, miszerint Ukrajna „nem fél semmitől és senkitől”, az ország nemzetközi határai pedig maradnak a helyükön, függetlenül attól, mit mond Oroszország.

Az ukrán nagykövet ezen kívül követelte, hogy Putyin vonja vissza a szakadár tartományok függetlenségét elismerő rendeletét, azonnal vonja ki a katonáit Ukrajnából és üljön vissza a tárgyalóasztalhoz.

Az ülésen tehát mindenki felolvasta a saját, előre megírt mondanivalóját, de semmivel sem sikerült előrébb jutni, a másfél órás tanácskozás érdemi párbeszéd nélkül ért véget.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!