Az EU 27 tagállama egyhangúlag döntött az Oroszország elleni szankciókról

2022. február 22. – 18:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió soros elnökségét 2022 első félévben betöltő Franciaország külügyminisztere, Jean Yves Le Drian kedd délután az AFP hírügynökség szerint bejelentette: az EU 27 tagállama egyhangú döntéssel elfogadta az Oroszország elleni szankciókat, melyek a politikus ígérete szerint „nagyon fognak fájni”.

Az EU Vlagyimir Putyin hétfő esti bejelentésére, miszerint Moszkva elismeri a kelet-ukrajnai szakadár „népköztársaságokat”, azonnal leszögezte, hogy a közösség a törvénytelennek minősített lépésre szankciókkal fog válaszolni.

Ezenkívül a szankciók igyekeznek megnehezíteni az orosz állam hozzáférését az uniós tőkepiacokhoz és tőzsdékhez, és megakadályozzák az uniós államok Luhanszkkal és Donyeckkel való kereskedelmét.

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője ismertette a szankciók (melyek jellemzően beutazási tilalmat és az Unióban őrzött vagyonok befagyasztását jelentik) részleteit:

  • az orosz katonai, üzleti élet és a Kreml-párti propagandamédia 27 vezetőjét (azonban Putyint személy szerint nem);
  • az orosz parlament 11 tagját, aki előterjesztette és 351 képviselőjét, aki megszavazta a szakadár területek elismerését;
  • a kelet-ukrajnai orosz „békefenntartó” csapatok katonai vezetőit,
  • az orosz katonai erőfeszítéseket finanszírozó pénzintézeteket.

A döntést megelőző zárt ajtók mögötti tárgyalásokon azonban sajtóhírek szerint nem volt teljes az egyetértés. A Guardiannek nyilatkozó egyik diplomata szerint a magyar kormány eleinte a „párbeszéd fontosságára” hivatkozva visszautasította a szankciók ötletét, de több lap szerint Németország (mely ugye kedden afféle privát szankcióként felfüggesztette az Északi Áramlat 2 engedélyezését), Olaszország, Ciprus és Ausztria saját érdekeltségeiket féltve szintén vonakodtak egy radikálisabb szankciós csomagtól. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár „fake news”-nak minősítette a feltételezést.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!