Putyin nukleáris hadgyakorlatot tart, elindultak a menekültek a szakadár ukrán tartományokból

2022. február 19. – 16:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország a nukleáris fegyverzetét teszteli, ballisztikus rakétákkal és drónokkal folytatott szombaton hadgyakorlatot, az indítást a Kreml szituációs terméből együtt figyelte Putyin és a belarusz diktátor Lukasenko. Moszkva azt állítja, csak a szokásos éves gyakorlatról van szó, de az ukrán határra felvonult 150 ezer orosz katonával, a szakadár területeken a helyzet egyre súlyosabb eszkalálódásával, teljes mozgósítással és a nők és gyerekek kimenekítési tervével ebben sokan kételkednek. Amerika szerint napokon belül megindul az orosz támadás.

Pénteken váratlanul jelentette be Oroszország, hogy másnap ballisztikus rakétákkal és manőverező rovotrepülőgépekkel hadgyakorlatot tartanak a nukleáris fegyverzet tesztelésére. Azt állítják, hogy ez csak a szokásos éves gyakorlat, amit már korábban betervezett a hadvezetés, hogy teszteljék a hadihajók és a stratégiai rakétahordozók legénységének harckészültségét, valamint a nukleáris és nem nukleáris erők fegyverzet megbízhatóságát.

A hidegháború óta a legsúlyosabb európai biztonságpolitikai helyzetben azonban egy újabb hadgyakorlat egy újabb jel arra, hogy a szituáció a még erőteljesebb eszkaláció felé halad. Oroszország nyugati források szerint több, mint 150 ezer katonát állomásoztat az ukrán határ közelében, részben orosz, részben belarusz területen. Bár Moszkva tagadja, hogy támadó szándékai lennének, a nyugati titkosszolgálatok, élen az amerikai és a brit hírszerzéssel, biztosak a háborús előkészületekben. Biden amerikai elnök pénteken ismét elmondta, hogy Putyin már döntött, valamilyen hamis indokra hivatkozva néhány napon belül támadni fog – igaz, korábban ezt múlt szerdára jósolta, akkor ez nem következett be.

Azóta viszont még rosszabbnak látszik az összkép. Oroszország ugyan bejelentette, hogy az ukrán határ közelében állomásozó egységeinek megkezdte a részleges visszavonását, nyugati források szerint ennek éppen az ellenkezője történik. Szombati bejelentés szerint az orosz egységek a támaszpontjaikat elhagyva még közelebb nyomultak az ukrán határhoz. Biden szerint Oroszország Kijev ellen is támadást tervez – és már az tűnik pozitívumnak, hogy Oroszország legalább nukleáris háborút nem tervez még az amerikai elnök szerint sem.

A szombati nukleáris hadgyakorlat egyelőre így elsősorban újabb erődemonstrációnak tekinthető. Mint a Kreml bejelentette: valamennyi eszköz eltalálta a kijelölt célpontokat. A gyakorlaton Kinzsal és Cirkon nevű hiperszonikus rakétákat is indítottak, és az orosz légi- és űrerő, a déli katonai körzet, a hadászati rakétaerő, az Északi Flotta és a Fekete-tengeri Flotta erői és eszközei is részt vesznek rajta a moszkvai tájékoztatás szerint. Arra a kérdésre, hogy a gyakorlatot nem kellett volna-e elhalasztani a nemzetközi feszültségre való tekintettel, Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője annyit mondott, hogy „jelenleg egy sor hadgyakorlat folyik, amelyek a szakértők és a külföldi országok számára teljesen átláthatóak”, ezért szerinte senkinek sincs oka aggodalomra.

Közben azonban a kelet-ukrajnai orosz szakadár régiók, a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság általános mozgósítást rendelt el, a harcképes korú férfiak már nem hagyhatják el a területet. A nőket, civileket és időseket ugyanakkor evakuálni akarják: miután ezt pénteken bejelentették, Putyin közölte, hogy 10 ezer rubeles azonnali anyagi támogatást adnak a menekülteknek. Összesen 700 ezer embert várnak, és az első tízezer fő orosz források szerint már meg is érkezett, legtöbben a rosztovi tartományba mennek. Moszkvai bejelentés szerint itt, egy kilométerre az ukrán határtól egy ukrán rakéta is becsapódott orosz területre. Oroszország hivatalos vizsgálatot indított az ügyben.

A harcok a szakadár területeken is intenzívebbé váltak. Pénteken felrobbant a donyecki népi milíciák vezetőjének autója, majd késő este Luhanszkban egy fontos orosz gázvezeték gyulladt ki. Miután a nyugati kormányok titkosszolgálati jelentésekre alapozva végig azt kommunikálták, hogy Oroszország valamilyen megrendezett, ukránnak feltüntetett áltámadásra hivatkozva, hamis indokkal fogja megindítani a háborút, a most növekvő ukrán agresszióról beszélő orosz források nem túl megnyugtaóak.

Kívülről nem nagyon lehet eldönteni, hogy valóban az ukrán hadsereg aktivizálódott, vagy ez az a bizonyos „false flag” művelet, amit csak az ukrán félre akarnak fogni. Ukrajna továbbra is vehemensen tagadja, hogy szándékában állna támadást indítani a szakadár területek ellen. Szombaton a müncheni biztonsági konferencián (ez az az esemény, amin Putyin hosszú idő után először nem képviselteti magát) Zelenszkij ukrán elnök azt hangsúlyozta, hogy „nem válaszolnak a provokációkra”, és kizárólag békés, diplomáciai eszközökkel kívánják rendezni a konfliktust.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!