Tömegesen pusztulnak a rénszarvasok az orosz sarkvidéken

2022. február 16. – 17:28

Másolás

Vágólapra másolva

Tömegesen pusztulnak a rénszarvasok az oroszországi Jeges-tengernél. Míg a szibériai Tajmir-félszigeten 2014-ben 417 ezer volt belőlük, addig mára a számuk 250 ezerre csökkent le, állítja a Természetvédelmi Világalap, a WWF.

2000-ben még egymillió rénszarvast számoltak a tundrán, a szervezet szerint a pusztulás okai a klímaváltozás és az orvvadászat.

„Valóságos rénszarvasmészárlásnak vagyunk tanúi, hatalmas pusztítást okoznak a vadorzók” – mondta Eva Klebelsberg, az Északi-sarkvidék szakértője, aki szerint vannak helyek (például Kínában, ahol a rénszarvasok agancsából port őrölnek, és gyógyhatást tulajdonítanak neki”.

A szervezet szerint míg egykor a csordák általában gond nélkül átkeltek tavaszi sarkvidéki vándorlásuk idején a befagyott folyókon, addig most már az állatoknak a gyakori olvadásokkor a jéghideg vízben kell kilométereket úszniuk, ezt pedig sokuk nem éli túl, írja az MTI.

Norvégiában pedig a jegesmedvék étrendje változhatott meg a jég olvadásával, pár hónapja egy lengyel kutatóállomás kamerája felvette, amint egy jegesmedve rénszarvasra vadászik a norvégiai Spitzbergákon, mert elfogytak a fókák.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) jelentése szerint valószínűleg a 2015 és 2021 közötti hét év lesz a feljegyzések kezdete óta mért legmelegebb hét év a Földön, és a WWF szerint is versenyt futunk az idővel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!