Alaposan körbejárta az amúgy is üres ukrán légteret egy amerikai drón

2022. február 16. – 10:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Látványosan bejárta Ukrajna nagy részét egy amerikai drón szerdán. A Flightradar képei alapján a Forte 11 a szicíliai Sigonellából indult az ottani katonai bázisról, majd Románia felől berepült Ukrajnába. A Franciaországnál nagyobb ország középső harmadát alaposan körberepülte, a 600 ezres Kirvij Rih felett több kört is tett, Kijev körül is nagy területeket megfigyelt – derült ki a Flightradatr adataiból.

A Forte 11 amerikai drón útja Ukrajna felett 2022. február 16-án – Forrás: Flightradar.com
A Forte 11 amerikai drón útja Ukrajna felett 2022. február 16-án – Forrás: Flightradar.com

Február 16. azért kiemelt fontosságú, mert korábban az amerikai hírszerzés ezt a napot tartotta egy Ukrajna elleni orosz invázió lehetséges kezdetének, miután Oroszország november óta 130 ezer katonát összpontosított Ukrajna keleti határainál. Egy ilyen általános invázió nem következett be – az ukrán vezetés nem is hitte, hogy ez bekövetkezhet, de hangsúlyozta, hogy a valójában 2014 óta háborús helyzettel szembenéző országnak szüksége van a nyugati támogatásra Oroszország visszatartására– , Moszkva szerint ezeknek a nyugati állításoknak nem is volt alapjuk, az összevonás csak hadgyakorlatokhoz kötődött ezt igazolják, hogy azok egy részének befejeztével kedd óta több egység is visszaindult az orosz támaszpontok felé.

Az amerikai drón az orosz támogatással fenntartott szakadár Donyeck és Luganszk felett nem repült, a lényegében frontvonalat jelentő műveleti területet – ahol a múlt héten a Telex is járt – csak megközelítette. Ott egyébként ez a helyzet földközelből:

Feltűnő azonban, mennyire üres Ukrajna légtere Európa többi részéhez képest. Az elmúlt hetekben megjelent hírek az esetleges orosz támadásról ezt tovább ritkították. Csaknem 30 ország hívta fel állampolgárai figyelmét, hogy hagyják el Ukrajnát, több nagykövetség hazarendelte dolgozóinak egy részét, vagy a követség működését Kijevből a nyugatabbra fekvő Lvivbe tette át, így tett az Egyesült Államok is. Több légitársaság törölte az elmúlt napokban az ukrajnai járatait. Szerdán, délelőtt 11 órakor így nézett ki az európai légi forgalom:

Feltűnően üres az ukrajnai légtér – Forrás: Globe.adsbexchange.com
Feltűnően üres az ukrajnai légtér – Forrás: Globe.adsbexchange.com

Igaz Ukrajna légterét az utóbbi években egyébként is visszafogottan veszik igénybe azok a polgári gépek, amelyeknek az útja Ukrajnán keresztül volna a legrövidebb. Ennek oka, hogy a szakadár területek felett és a vele határos tűzszüneti vonal felett a nemzetközi ajánlásoknak megfelelően inkább nem repülnek, még 10 ezer méter feletti magasságban sem. Ez az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó maláj utasszállító tragédiája óta így van. Tavaly augusztusban is jól kivehető volt Ukrajna üres légtere, igaz, ekkor főként az ország keleti része felett volt csekély a forgalom:

Jól látszik, hogy Ukrajna nagy része felett csekély volt a forgalom 2021. augusztus 24–28 között is – Forrás: Flightradar.com
Jól látszik, hogy Ukrajna nagy része felett csekély volt a forgalom 2021. augusztus 24–28 között is – Forrás: Flightradar.com

2014. július 17-én, feltehetőleg az oroszbarát donyecki szeparatisták egy orosz oldalról beszerzett Buk légvédelmi rakétarendszerrel lelőttek egy gépet, amelyet vélhetően ukrán katonai szállítógépnek néztek. Bár annak a leszedése is törvénytelen lett volna egy be nem jelentett háborúban, a polgári gép megsemmisítése pedig végképp semmivel nem volt igazolható. A tragédiában 298 ember halt meg.

A gyanúsítottak között négy, donyecki szeparatista van, köztük a szakadár állam egykori „védelemi minisztere”, az orosz állampolgárságú Igor Girkin. A per Hollandiában kezdődött el, a vádlottak azonban nincsenek jelen. Egyikőjüket ugyan elkapta az ukrán titkosszolgálat, végül azonban nem Hollandiának adta át, hanem fogolycsere keretében Oroszországnak.

A hollandiai ítélet 2022 végére várható, de borítékolható, hogy a vádlottakat Oroszország nem fogja kiadni az ítélet végrehajtására.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!