Késes merénylő támadt rendőrökre Párizs legforgalmasabb pályaudvarán, agyonlőtték

2022. február 14. – 09:43

Másolás

Vágólapra másolva

Késsel támadt rendőrökre egy férfi hétfő reggel a párizsi Gare du Nord pályaudvar közelében, írja a Reuters híre alapján az MTI. Két rendőr könnyebben megsérült, a támadót pedig agyonlőtték, közölte Jean-Baptiste Djebbari francia közlekedési miniszter, aki az RMC rádiónak azt mondta, a merénylő a helyszínen meghalt.

Djebbari szerint az esetnek nincs semmilyen terrorista vonatkozása, az elkövető pedig már korábban is ismert volt a rendőrök előtt. A francia belügyminiszter Twitteren azt írta, reggel 7 óra körül történt az eset, a két rendőrön kívül pedig senki nem sérült meg.

A párizsi Gare du Nord pályaudvar – Fotó: Xose Bouzas / Hans Lucas via AFP
A párizsi Gare du Nord pályaudvar – Fotó: Xose Bouzas / Hans Lucas via AFP

A Gare du Nord nemcsak Párizs, de Európa legforgalmasabb pályaudvara, ide futnak be többek között Nagy-Britanniából és Belgiumból is a vonatok Franciaország fővárosába. Az erőszakos cselekmények és a terrorizmus egyébként különösen fontos kampánytéma lett az elmúlt hetekben a Reuters szerint Franciaországban, ahol áprilisban tartanak elnökválasztást.

A centrizmusából egyre inkább jobbra tolódó Emmanuel Macron megismételné a 2017-es győzelmét, amire a Politico által összesített közvélemény-kutatási adatok átlaga szerint nagy esélye is van, 25 százalékos népszerűsége mellett pedig úgy tűnik, csak jobbról érkezhet kihívója:

  • a kampányát egyes hírek szerint magyar bankhitelből finanszírozó Marine Le Pen ugyan középre húzna, de így is megtartaná a szélsőjobboldali bázisát – ő most 17 százalékon áll;
  • a jobbközép Köztársaságiak jelöltje, Valérie Pécresse is már a bevándorlással kampányol, és szorosan követi Le Pent a kutatásokban 15 százalékkal;
  • az iszlámellenes kirohanásairól ismert kommentátor-publicista, Éric Zemmour pedig ugyan veszített lendületéből, de 14 százalékával még úgy is esélyesebbnek számít bármelyik baloldali jelöltnél, hogy Le Pen szerint Zemmour néhány támogatója egyenesen náci.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!