Ottawa után már egész Ontario tartományra kiterjesztették a rendkívüli állapotot

2022. február 11. – 19:18

Ottawa után már egész Ontario tartományra kiterjesztették a rendkívüli állapotot
Jávorszarvas agancsával tiltakozó férfi a kanadai Ottawában, 2022. február 11-én – Fotó: Lars Hagberg / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Ontario tartomány is kihirdette a rendkívüli állapotot az oltásokkal kapcsolatban két hete tartó tiltakozások miatt, miután a tüntetők továbbra is elzárták Ottawa egyes részeit és a legfontosabb amerikai-kanadai kereskedelmi összeköttetést, a windsori Ambassador hidat, írja a BBC.

Doug Ford, Ontario tartomány miniszterelnöke figyelmeztetett, hogy a rendelet értelmében illegálissá válik a létfontosságú rendszerek és létesítmények blokkolása, így a tüntetők akár egy év börtönbüntetésre és 100 ezer dollár (nagyjából 25 millió forint) bírságra is számíthatnak. Ford arra is felhívta a figyelmet, hogy a rendelet mindenkire vonatkozik, aki akadályozza az áruk, emberek szabad mozgását, vagy a szolgáltatásokat a nemzetközi határátkelőkön, repülőtereken, kikötőkben és főútvonalakon.

„Lesznek következmények, és súlyosak lesznek”

– mondta a tartomány miniszterelnöke, aki közölte, hogy a tartomány felhatalmazást ad arra is, hogy a tilalmak megszegőitől be lehessen vonni akár a kereskedelmi engedélyüket is.

Az oltási kötelezettség elleni országos tüntetés résztvevői már a harmadik hétvégéjükre készülnek. Ottawa polgármestere, Jim Watson február 6-án rendelt el rendkívüli állapotot Kanada fővárosában, miután a több száz kamionos tüntető „komoly veszélyt és fenyegetést jelentett a lakosok biztonságára”.

Az ottawai tüntetések egy teherautóból álló konvojjal kezdődtek. A sofőrök a január közepén bevezetett rendelkezés ellen tiltakoznak. Ez arra kötelezi őket, hogy oltassák be magukat a koronavírus ellen, ha az Egyesült Államokba vagy onnan kellene árut szállítaniuk. A kamionosok tiltakozásához azóta sok, a járványügyi rendeletekkel egyet nem értő ember csatlakozott, a demonstrálók azt akarják elérni, hogy „az élet térjen vissza a normális kerékvágásba”.

Justin Trudeau miniszterelnök a megmozdulás beszüntetésére szólított fel, amely szerinte „megbénítja a demokráciát”.



Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!